Ovogodišnji književni susreti na kozari od 23. do 25. septembra

Književni susreti na Kozari, 39. po redu, ove godine bi trebalo da se održe od 23. do 25. septembra, zaključeno je danas na prvoj sjednici Organizacionog odbora ove manifestacije.

Predsjedavajući Odbora, načelnik opštine Prijedor Marko Pavić, rekao je da je riječ o prestižnoj kulturnoj manifestaciji koja je davno prevazišla okvire lokalne, pa i republičke manifestacije.

„Prijedor je, kao domaćin Susreta, postao centar najjačih riječi o slobodi, ljubavi, patriotizmu i životu. Sve te lijepe i opominjuće riječi izgovaraju se na našem svetilištu, na Mrakovici, i svi pjesnici rado dolaze na Kozaru te te nema razloga da tako ne bude i ove godine“, kazao je Pavić.

On je potvrdio da su za ovogodišnji žiri imenovani Dobrica Erić, predsjedavajući, i Ranko Pavlović i Ljubivoje Ršumović, članovi.

„Zadatak žirija je da u toku godine prati i analizira stvaralaštvo eminentnih književnika kako bi u što većoj konkurenciji mogli da donesu odluku o dobitniku nagrade za životno djelo `Književni vijenac Kozare`, koja se dodjeljuje svake treće godine, a čiji su laureati, između ostalih, Sretozar Koljević, Stevan Raičković i Matija Bećković“, rekao je Pavić.

Generalni pokrovitelj Književnih susreta na Kozari je Ministarstvo prosvjete i kulture RS, organizator opština Prijedor, a koorganizatori grad Banjaluka i opštine Gradiška, Kozarska Dubica, Kostajnica, Laktaši, Srbac i Novi Grad.

Izvor: SRNA