Pejzaž Mrakovice na slikarskim platnima

Osma likovna kolonija „Sreten Stojanović“ na Mrakovici okupila je osam slikara iz Novog Sada, Niša, Slatine kod Banjaluke i Prijedora.

Na manifestaciji, koja je otvorena u ponedjeljak uveče na Kozari, slikari će stvarati u prirodnom ambijentu sljedećih osam dana. Koloniju je otvorio zamjenik načelnika opštine Milenko Đaković, koji je učesnicima poželio ugodan boravak u Potkozarju i inspirativan rad.

Selektor kolonije, akademski slikar Zoran Radonjić, potvrdio je da su prioritet u izboru učesnika kolonije bili biografija i kvalitet radova umjetnika.

– Presudno je bilo da su umjetnici imali dosta pojavljivanja u javnosti, prije svega izložbi, i da su im djela kvalitetna, kako bi grad bio bogatiji za još više dobrih slika, što je suština ove kolonije – rekao je Radonjić, dodajući da temu radova biraju sami učesnici.

Prvi put u radu kolonije učestvuje Katarina Đorđević iz Niša, koja je istakla da su njeni prvi utisci inspirativni i da smatra da bi ljepota ove planine mogla da bude tema njenog rada.

– Polazim od onoga čime se inače bavim, a to su neki arhetipi koji su zajednički za ova staništa, mada očekujem da će i sama priroda u okruženju i ljudi uticati na moj rad – kazala je Đorđevićeva.

U radu osmog saziva kolonije na Mrakovici učestvuju akademski slikari Goran Despotovski, Vlada Rančić, Ljubomir Vučinić i Milica Maslać iz Novog Sada, Katarina Đorđević iz Niša, Srđan Kosić iz Slatine kod Banjaluke, Andrea Krnetić iz Prijedora, a sa njima će slikati i selektor kolonije, Zoran Radonjić iz Prijedora.
Rad umjetnika pratiće likovni kritičar Vesna Todorović iz Beograda.

U toku osmodnevnog rada oni će biti smješteni u hotelu „Monument“, a radovi nastali na Kozari, vječnoj inspiraciji književnika, slikara i drugih umjetnika, biće izloženi u Muzeju Kozare u Prijedoru, na izložbi koja će biti otvorena, već po tradiciji, u septembru, povodom jubilarnih, 40. književnih susreta na Kozari.

Tokom trajanja likovne kolonije u Muzeju Kozare će 10. avgusta biti otvorena izložba radova članova Udruženja likovnih umjetnika Prijedora.

Pokrovitelj kolonije, koja nosi ime jednog od najvećih i najpriznatijih prijedorskih umjetnika, akademika Sretena Stojanovića i čiji su ciljevi njegovanje i čuvanje likovne tradicije, stvaralaštva i edukacija mladih generacija, jeste opština Prijedor.

Miljuš
Ovogodišnja kolonija na Mrakovici prva je poslije smrti Branka Miljuša, jednog od njenih osnivača, prvog selektora i stalnog učesnika. Izložba koja će 10. avgusta biti otvorena u Muzeju Kozare, čiji je Miljuš bio kum, u jednom dijelu biće posvećena i ovom velikom slikaru.
Glas Srpske

Comments are closed.