Pisac Vaso Predojević ostavio legat biblioteci u Prijedoru

Foto: SRNA

U prostorijama Gradske čitaonice Prijedor održana je svečanost na kojoj je Narodnoj biblioteci “Ćirilo i Metodije” uručen legat pukovnika u penziji Vase Predojevića koji živi u Ljubljani.

Riječ je o cjelokupnoj intelektualnoj imovini koju je ovaj doktor nauka zavještao testamentom i poklonio ovoj ustanovi.

-Ovaj legat čini moj magistarski i doktorski rad, sve moje recenzije i nastupi na raznim simpozijumima. Drugi segment tog zavještanja su deset mojih knjiga, knjige koje su mi poklanjali poznati književnici, kao i moja bilioteka sa 300 bibliotetskih jedinica- rekao je Predojević.

Književnik porijeklom iz Lušci Palanke, rekao je da se odlučio na ovaj korak jer nema bolje ustanove da sačuva njegovu zaostavštinu nego da ona ostane u njegovom zavičaju.

Direktor Narodne biblioteke “Ćirilo i Metodije” Mara Ećim zahvalila je na ovom legatu i navela da će sva dokumentacija biti dostupna u gradskoj čitaonici.

U programu ove svečanosti učestovala je i Etno grupa Srpskog kulturno-umjetničkog društva “Dr Mladen Stojanović”.

Knjige Vase Predojevića izašle su u tiražu od 5.000 primjeraka, a njegova poznata djela su “Podgrmečki spomenar”, “U procjepu”, “Vrijeme sunovrata”, “Putevima Podgrmeča”, “Podgrmečki odjeci”, “Zločin bez kazni”, “Iskoraci”, “Bratstvo i zavičaj u besjedi i pjesmi”, “Ponor zla” i mnoga druga.

Autor: Branislav Predojević – SrpskaInfo.com

Comments are closed.