Pisani tragovi u Muzeju Kozare u Prijedoru: Put jedne božićne razglednice iz 1883.

avaz-stara razglednica 1„Radostan sam što Vas mogu pozdraviti najsvečanijim pozdravom Hristos se rodi. Primite od sviju nas srdačne pozdrave a posebno rukoljub gospođi“, napisao je još daleke 1883. godine izvjesni gospodin čestitajući jednoj porodici iz Bosanskog Novog najrodosniji hrišćanski praznik Božić.

Čestitka je napisana na razglednici koja na prednjoj strani uz tekst i rečenicu „Pozdrav iz Bosanskog Novog“ ima i nekoliko fotografija tog grada s kraja 18. stoljeća.

Milenko Radivojac, direktor Muzeja Kozare iz Prijedora, kaže da je razglednica iz tog vremena vrijedan dokument u vlasništvu gradskog muzeja, pravi raritet, ali i dokaz da se proslavi Božića i u vrijeme austrijske vladavine, desetak godina od prolaska pruge na relaciji Dobrljin – Bosanski Novi, pridavao veliki značaj.

avaz-stara razglednica 2– Ono što je posebno zanimljivo je to da se na području Prijedora u doba osmanlijske vladavine nalazilo nekoliko crkvi brvnara. Prva i najstarija izgrađena je 1841. u selu Jelićka i kao takva je dugo bila zaštićeni spomenik kulture. Crkva brvnara postoji i u Marićkoj, pored hrasta starog više od pola stoljeća, potom u Busnovima i Rakelićima, selima kod Prijedora. Peta se nalazila u samom gradu, hrišćanskoj varoši, koja se razvijala paralelno s turskom utvrdom poznatijom kao Stari grad. Nestala je u velikom požaru 1882., a nanovo izgrađena uz pomoć ruskog cara. Između dva svjetska rata i Omarska je dobila crkvu brvnaru koja je s crkvom u Busnovima još u funkciji – pojašnjava.
Radivojac.

Dnevni avaz

Comments are closed.