Pjesmom čuvaju tradiciju

Pridržavajući se narodne izreke da nije grijeh naučiti tuđu pjesmu već da je grijeh zaboraviti svoju, nastavnica muzičke kulture u OŠ „Petar Kočić“, Blagica Elenkov, već pet godina nastoji sačuvati tradicionalnu srpsku pjesmu, ne samo Potkozarja već i drugih srpskih prostora. Čini to kroz rad s djecom tako što je prije isto toliko vremena osnovala grupu „Molitva“, koju je u početku činilo osam djevojčica, a danas se taj broj se povećao na skoro trideset.
– Etno-pjesma je postala vrlo popularna među djecom. To pokazuje i grupa, odnosno hor „Molitva“ koja na svom repertoaru ima isključivo tradicionalne srpske pjesme od Kosova, južne Srbije, pa do Krajine – kaže Elenkova, dodajući da je ova etno-grupa imala dosta značajnih nastupa, a jedan od njih bilo je gostovanje u „Žikinoj šarenici“, popularnoj emisiji RTS gdje su na jedan poseban način predstavili Prijedor.
– Imamo mnogo nastupa i ovdje u Prijedoru. Ne zaobilaze nas važne opštinske manifestacije. Samo prošle godine imali smo 11 nastupa u Prijedoru što je za svaku pohvalu i vrlo nam je drag svaki poziv jer to znači da ljudi prepoznaju i cijene naš rad – kaže Blagica, dodajući da njihov repertoar čini preko 30 pjesama.
– Nastojim da to bude što interesantnije za djecu.
Kada pravimo izbor pjesama obavezno konsultujem djecu u želji da čujem i njihovo mišljenje. „Molitva“ je zamišljana kao jedan mali hor od desetak članova, međutim toliko je zainteresovano za pjevanje etno-pjesama da nisam imala srca mnoge da odbijem, ako imaju talenta za pjevanje. Na taj način ja uspijevam ostvariti cilj, da što više djece prođe kroz grupu „Molitva“, da čuvaju svoju tradiciju kroz pjesmu – kaže Elenkova.
Zajedno s grupom „Molitva“, kaže ova nastavnica, s vremena na vrijeme nastupa i jedna grupa učenika Specijalne škole „Đorđe Natošević“ iz Prijedora. Riječ je o grupi koja broji pet djevojčica i koja se zove „Sunce“.
Anđela Bogdanović i Andreja Đurić članice su „Molitve“ već godinu dana i kako su nam kazale voli etno-muziku i narodne običaje.
– Radujemo se svakom nastupu i imamo veliku podršku svojih roditelja – kažu ove djevojčice.
Ivani Trkulji izvorne pjesme nisu strane jer se, kako nam je rekla, u njenoj porodici ove pjesme pjevaju vrlo često.
– Volim izvornu pjesmu i grupa „Molitva“ je mjesto gdje mogu mnogo toga da naučim ali i da nastupam na raznim manifestacijama – kaže nam Ivana.
Tekst – Fokus
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.