Pjesničko podne na Mrakovici okupilo stotine ljubitelja stiha

Poemom Skendera Kulenovića „Stojanka majka Knežopoljka“ u izvođenje glumice Narodnog pozorišta Republike Srpske Radenke Ševa, otvoren je poetski čas na Mrakovici pod nazivom „Pjesničko podne“, kao centralni događaj u okviru 40. jubilarnih Književnih susreta na Kozari koji je okupio stotine ljubitelja stiha iz potkozarskih opština.

Pomoćnica ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Irena Soldat-Vujanović rekla je da je veoma važno da današnje generacije pamte uglednog pjesnika i čuvenu poemu i time grade temelje za neke nove susrete na Kozari za naše buduće generacije.

„Ovo je jedna od vrhunskih manifestacija koja se održava na području Republike Srpske, kojoj poseban značaj daju ugledna imena sprske književnosti koja iz godine u godinu pohode Kozaru i ovdje predstavljaju svoja nova djela“, kazala je Soldat-Vujanović.

Načelnik opštine Prijedor Marko Pavić istakao je da je ovo godina velikih jubileja, jer se, pored 40. godišnjice Susreta, obilježava i 70. godišnjica od nastanka čuvene Skenderove poeme i 70. godišnjica bitke na Kozari.

„U svakoj smrti i umiranju rađala se nova klica života i upravo je nastavak ove čuvene poeme u vihoru rata svjedočastvo da je duh Kozare i njenog naroda neuništiv“, kazao je Pavić.

Ovogodišnjem dobitniku nagrade Skender Kulenović, Dobrici Eriću, direktor „ArcelorMittala“ Prijedor Mladen Jelača uručio je statuetu Ljubijski rudar i novčanu nagrade od 3.000 KM čiji je pokrovitelj ova kompanija.

Pored nastupa književnika Ranka Risojevića, Moše Odalovića, Ranka Pavlovića, Milice Jeftimijević Lilić, Slavomira Gvozdenovića, Dare Sekulić, Aleksandre Čvorović, Milice Bakrač i Bore Kapetanovića, kao i laureata Dobrice Erića, u umjetničkom dijelu programa nastupili su u glumac Tihomir Stanić i etno grupa „Žubor“ iz Kotor Varoši, te čuveni klarinetista Božidar Boki Milošević.

Manifestacija je nastavljena sinoć u 19.00 časova u Muzeju Kozare izložbom slika nastalih na ovogodišnjoj, osmoj likovnoj koloniji „Sreten Stojanović“.

U Pozorištu Prijedor održano je veče laureata gdje se prijedorska publika družila sa pjesnikom Dobricom Erićem.

Susreti se završavaju u nedjelju u 11.00 časova u „Galeriji `96“ nastupom pjesnika zavičajnog kruga, te muzičkih i dramskih umjetnika.

Domaćin i organizator Susreta je opština Prijedor, pokrovitelj Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a koorganizatori grad Banjaluka i opštine Potkozarja.

Izvor: SRNA

Comments are closed.