Pjesnik Dobrica Erić laureat ovogodišnjih Književnih susreta na Kozari

Pjesnik Dobrica Erić dobitnik je ovogodišnje književne nagrade „Skender Kulenović“, a primiće je u okviru Književnih susreta na Kozari koji će se od 17. do 23. septembra održati po četrdeseti put, a u znaku 70. godišnjice kozarske epopeje.

Žiri u sastavu akademik Dragan Nedeljković, predsjedavajući, te Ljubivoje Ršumović i Ranko Pavlović članovi, jednoglasno je donio odluku da nagradi Erića za knjigu pjesama i balada „Moji rođaci iz doline cveća“.

„To je knjiga koju možemo nazvati cvetnikom Dobričinog stvaralaštva. U punoj mjeri došla je do izražaja poetika barda srpskog pesništva koja je na tragu savremene poetike, dokumentarne poetike koja je duboko i čvrsto vezana za našu tradiciju, za srpsku porodicu kao osnovnu ćeliju života kod Srba“, rekao je Ršumović obrazlažući odluku žirija na današnjoj sjednici Organizacionog odbora u Prijedoru.

Načelnik opštine Prijedor i predsjednik Organizacionog odbora manifestacije Marko Pavić rekao je da je nagrada dodijeljena prijatelju Književnih susreta na Kozari, Kozare i naroda Potkozarja.

„On je dugogodišnji prijatelj Susreta, dugo godina se pojavljuje u našim opštinama, na Kozari, među našim učenicima i to je jedan od najomiljenijih likova kojeg vole i djeca i odrasli. Zato je ova nagrada jedan mali dug Potkozarja prema njemu za ono što je on prema nama, našoj djeci i našim učenicima učinio.

Dobrici Eriću plaketa „Skender Kulenović“ i novčana nagrada od 3.000 KM biće uručeni na manifestaciji „Pjesničko podne“ na Mrakovici, u subotu, 22. septembra. Tada će, osim njega, stihove govoriti i Matija Bećković, Ljubivoje Ršumović, Pero Zubac, Ranko Pavlović, Milica Jeftimijević Lilić, Mošo Odalović, Bećir Vuković, Ranko Risojević, Slavomir Gvozdenović i Boro Kapetanović.

Iste večeri u Pozorištu Prijedor biće organizovano tradicionalno veče laureata kada će se popularni Dobrica družiti sa ljubiteljima poezije.

U programu će, pored tradicionalnih gostovanja pjesnika zavičajnog kruga po školama u opštinama suorganizatorima manifestacije i Dječijem vrtiću „Radost“, zakazanih za 17. i 18. septembra, dan kasnije biti održan i poetski čas na Paležu, mjestu gdje je prvi put pročitana Skenderova poema „Stojanka majka Knežopoljka“.

U pratećem programu manifestacije biće premijerno izvedena predstava Pozorišta Prijedor „Djelidba“ po tekstu Skendera Kulenovića i otvorena izložba slika sa osmog saziva likovne kolonije „Sreten Stojanović“.

Kao i ranijih godna, počasni gost Susreta je Skenderova supruga Vjera Crvenčanin Kulenović koja će 20. septembra u Pozorištu Prijedor prisustvovati promociji reprint izdanja čuvene poeme.

Domaćin i organizator Susreta je opština Prijedor, a suorganizatori grad Banjaluka i opštine Potkozarja.
SRNA

Comments are closed.