Plemenska umjetnost južnih mora

U Muzeju Kozare otvorena je interesantna izložba pod nazivom „Plemenska umjetnost južnih mora“. Radi se o eksponatima iz kolekcije Gorana Poletana koja sadrži reprezentativna djela i fotografije umjetnika sa velikog prostora Pacifika koji je vjerovatno rezbarski najplodniji u čitavom svijetu. Otvarajući izložbu, direktor Muzeja Kozare Milenko Radivojac je rekao da je u istoriji izložbene djelatnosti ove ustanove ovo vjerovatno prva izložba ovakvog tipa.

„Sama izložba je nastala kao rezultat saradnje sa Muzejom Semberije koji je prvi organizovao izložbu kolekcionara Gorana Poletana koja pobuđuje veliko interesovanje gdje god da se pojavi“, rekao je Radivojac. On je dodao da se radi o predmetima iz svakodnevne upotrebe koji do sada nisu viđeni na našim prostorima. Autor izložbe Goran Poletan koji živi u Bijeljini i Novom Sadu, ali je često i u Australiji, rekao je na otvaranju izložbe da Prijedorčani mogu da vide samo trećinu velike zbirke koja je sakupljana 17 godina.

„Čitavu kolekciju čine predmeti koji su nastali na temelju istraživanja na polju etnologije i mitologije i to ne samo sa pacifičkih prostora. Najveći dio ovdje izloženih eksponata zahvata prostor od Filipina do Australije, Nove Gvineje i Solomonskih ostrva gdje je kanibalizam zadnji nestao iako i danas nezvanično postoji“, rekao je Poletan. On je dodao i da je ovo putujuća izložba koju je želio da prikaže što većem broju ljudi, a sve je počelo u bijeljinskom Muzeju Semberije.

Budući da je izložba nastala kao rezultat saradnje sa ovim Muzejom, njegov direktor Mirko Babić je prilikom otvaranja istakao da je imao sreću da upozna ovog kolekcionara i njegovu kolekciju i da ga nagovori da je preseli u Evropu. „Smatram da će kolekcija imati pravu vrijednost tek kad je vidi što veći broj ljudi u Republici Srpskoj i Srbiji. Prijedorčani će je vidjeti među prvima a to je rezultat duge i uspješne saradnje naša dva muzeja“, dodao je Babić. Izložba će u Muzeju Kozare biti otvorena do 15.decembra.