Počela jubilarna Zlatna vila

Nastupom prijedorskog Srpskog pravoslavnog crkvenog pjevačkog društva „Vila“ u Prijedoru je u petak uveče svečano otvoren jubilarni 10. Međunarodni festival horova „Zlatna vila“ na kome će se u dvije festivalske večeri predstaviti 8 horova iz Rusije, Slovenije, Makedonije, Srbije i Republike Srpske. Pošto ovogodišnja „Zlatna vila“ zbog svog jubileja ima revijalni karakter, na njoj učestvuju dosadašnji pobjednici, dobitnici plakete „Zlatna vila“ ili „Nagrade publike“. Osim „Vile“, prijedorskoj publici su se u petak predstavili Gradski ženski mladinski hor „Menada“ iz Tetova, KUD „Abrašević“ iz Beograda te Omladinski kamerni hor Univerziteta kulture i umjetnosti iz Sankt Peterburga.
Festival je otvorila predsjednica Skupštine opštine Prijedor Azra Pašalić koja je istakla da je ova manifestacija od svojih početaka i skromnog horskog natpjevavanja za deset godina postala prepoznatljiva i van granica RS i BiH. „To najbolje potvrđuje i rado odazivanje na naš poziv horova iz dalekih zemalja i velikih evropskih muzičkih centara, kakvi su Sankt Peterburg i Beograd“, rekla je Pašalićeva, naglašavajući da to obavezuje da narednih decenija Prijedor gradi i nadograđuje ovaj horski festival na radost poklonika horskog pjevanja.
U subotu, druge festivalske večeri, publika će uživati u nastupima Ženskog kamernog hora „Banjalučanke“ iz Banjaluke, Mešanog pevskog zbora Novo Mesto iz Novog Mesta, KUD-a „Svetozar Marković“ iz Novog Sada i Hora „Belkanto“ iz Beograda. Budžet ovogodišnjeg Festivala je 40.000 KM, a pokrovitelji su opština i Ministarstvo prosvjete i kulture RS. „Zlatna vila“ utemeljena je 2001. godine kao festival horskog natpjevavanja, a od 2003 ima takmičarski karakter.

Comments are closed.