Počeli 39. Književni susreti na Kozari

Izvođenjem poeme Skendera Kulenovića „Stojanka majka Knežopoljka“ u interpretaciji studenata glume na Univerzitetu „Slobomir P“ iz Bijeljine u klasi beogradske glumice Ljiljane Blagojević u Pozorištu Prijedor sinoć su počeli 39. Književni susreti na Kozari. Pozdravivši posjetioce u Pozorištu Prijedor, pomoćnik ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Irena Soldat-Vujanović istakla je značaj Književnih susreta na Kozari, manifestacije koja traje punih 39 godina. „Sačuvati od zaborava nešto što je dragulj naše književnosti i pjesnika koji je Kozaru proslavio svojom poemom `Stojanka majka Knežopoljka` je velika stvar ne samo za ovu opštinu nego i za Republiku Srpsku“, naglasila je Soldatova. Otvarajući ovu književnu manifestaciju, načelnik opštine Prijedor Marko Pavić rekao je da su „Književni susreti na Kozari“ postali brend Kozare, Potkozarja i Prijedora.
„Svake godine, iznova, mi sa književnicima dijelimo ljepote lijepe pisane riječi“, rekao je Pavić. Uručujući povelju „Književni vijenac Kozare“ ovogodišnjem dobitniku Draganu Kolundžiji, Pavić je rekao da vjeruje da je nagrada otišla u prave ruke, jer je riječ o pjesniku koji je cijeli svoj književni vijek posvetio Kozari. Publici se obratila i Vera Crvenčanin-Kulenović, supruga Skendera Kulenovića, koja je bila i počasni gost susreta, koja je izrazila zadovoljstvo što je, kako je rekla, uprkos „lijepim “ godinama uspjela i ove godine da bude dio sjećanja na ovog velikog pjesnika i njegovu čuvenu poemu. „Svake godine kažem ovo je verovatno poslednji put, ali opet sam ovde i srećna sam što sam među vama. Navršilo se 66 godina od prvog štampanja čuvene poeme i to je ujedno moja godišnjica, jer sam je tada dobila zadatak da je čitam i od tada je ona deo mene. Ponekad mi se čini da sam prvo zavolela poemu pa onda pesnika“, naglasila je Kulenovićeva. S obzirom da svečanost otvaranja ove manifestacije nosi naslov „Pjesnici pjesniku, majci i Kozari“, svoje stihove su govorili Dobrica Erić, Ljubivoje Ršumović, Zoran Kostić, Ranko Pavlović, Tanja Stupar-Trifunović, Jovanka Stojčinović-Nikolić,Vladimir Jagličić i Milica Bakrač.
U umjetničkom dijelu programa nastupili su virtuoz na fruli Bora Dugić, beogradska glumica Vjera Mujović, hor Srpskog pravoslavnog crkveno-pjevačkog društva „Vila“ i etno grupa „Iva“. Centralna manifestacija književnih susreta na Kozari biće održana danas na Mrakovici, gdje će u 12.00 časova početi „Pjesničko podne“. Tada će laureatu Draganu Kolundžiji biti uručena statua “ Ljubijski rudar“ i novčani dio ovogodišnje nagrade književnih susreta. Domaćin i organizator Književnih susreta na Kozari je opština Prijedor, suorganizatori opštine Laktaši, Srbac, Gradiška, Kostajnica, Novi Grad, Kozarska Dubica i grad Banja Luka. Sponzori su Ministarstvo prosvjete i kulture RS, kompanija „Arcelor Mittal Prijedor“, Hotel “ Prijedor“ i Motel “ Lepont“.
SRNA

Comments are closed.