Poetski čas okupio brojne književnike na Kozari

20150926142500_327621

Poemom Skendera Kulenovića „Stojanka majka Knežopoljka“ u izvođenju glumice Andrijane Videnović iz Beograda otvoren je poetski čas na Mrakovici pod nazivom „Pjesničko podne“, centralni događaj 43. Književnih susreta na Kozari koji je okupio stotine ljubitelja stiha iz potkozarskog kraja.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić rekao je da se više od 40 godina nastoji i želi da na planini Kozari prevladaju pjesma i stih.

„Mnogi ovu planinu znaju po jurišu, pucnjavi i smrti, a mi želimo da se sa Kozare čuje pjesma, šalju poruke mira i odjekuju stihovi“, istakao je Pavić u obraćanju učesnicima poetskog časa.

Nikoli Vujčiću, ovogodišnjem dobitniku nagrade „Skender Kulenović“, nagradu od 3.000 KM i statuu „LJubijski rudar“ uručio je generalni direktor rudnika „Arselor Mital Prijedor“ Mladen Jelača.

Vujčić je rekao da je na ovim prostorima, prema mišljenju mnogih, previše književnih nagrada, više od 200 različitih priznanja.

„Mnoge od njih su lokalne i služe za zadovoljenje sujeta, ali nagrada `Skender Kulenović` spada u red značajnih priznanja i istovremeno čuva pomen na ovog pomalo zapostavljenog pjesnika“, naveo je Vujčić.

Osim laureata, stihove na Kozari govorili su Dejan Aleksić, Dragan Jovanović Danilov, Đorđo Sladoje, Predrag Bjelošević, Zlata Kocić, Mošo Odalović, Milosav Tešić, Miroslav Maksimović i LJubivoje Ršumović.

U pratećem programu učestvovala je glumica i pjevačica iz Beograda Kristina Savić uz klavirsku pratnju Tanje Radunović.

Poetskom času prethodilo je polaganje cvijeća na spomen bistu Skendera Kulenovića na Kozari.

Manifestacija se završava večeras tradicionalnom manifestacijom Veče laureata koja će se održati u „Galeriji `96“ u Prijedoru 20.00 časova, a publika će imati priliku da se druži s Nikolom Vujčićem koji predstaviti svoju nagrađenu knjigu poezije „Svedočenje“ u izdanju „Povelje“ iz Kraljeva.

Odluku o dobitniku nagrade donio je jednoglasno žiri u sastavu predsjedavajući Dragan Jovanović Danilov i članovi Milanka Babić i Mošo Odalović nakon što je razmotrio više od 50 knjiga pjesama objavljenih u Republici Srpskoj i Srbiji između dvaju susreta.

U obrazloženju žiri navodi da je Vujčić pjesnik stišanog, estetizovanog lirizma, a da njegova najnovija zbirka pjesama „Svedočenje“ predstavlja njegovo novo pjesničko progledavanje, potvrdu o njegovim moćima metarmofoza i obnavljanja.

Organizator i generalni pokrovitelj ovogodišnjih Susreta je grad Prijedor, saorganizatori su grad Banjaluka i opštine Laktaši, Srbac, Gradiška, Kostajnica, Novi Grad i Kozarska Dubica, pokrovitelj Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a sponzor kompanija „Arselor Mital Prijedor“.

Autor: SRNA – Nezavisne novine

Comments are closed.