Polaznici Ljetne škole glume premijerno izveli predstavu Kod Talije

Polaznici treće generacije Ljetne škole glume Pozorišta Prijedor sinoć su pred prepunom salom premijerno izveli predstavu „Kod Talije“. Riječ je o predstavi sastavljenoj od monologa, recitacija, poezije i plesa. Radnja se dešava u kafani „Kod Talije“ gdje glumci na turneji čekaju da se popravi kvar na autobusu kojim putuju. Radi se o mješavini tekstova Šekspira, Čehova, Nušića, Sterije i Beketa, te Desanke Maksimović, Dobrice Ćosića, Alekse Šantića i Ljubomira Simovića. Direktor Pozorišta Prijedor Zoran Baroš je nakon predstave uručio diplome i poklon knjige svim polaznicima, a njihovim roditeljima se zahvalio što su svoju djecu prepustili ovoj kući, prije svega akademskom glumcu Deanu Batozu koji je i ovaj put vodio Ljetnu školu glume.
„Nadam se da će neki od njih upisati akademiju, mnogi od njih hoće dobiti priliku da se pokažu i dokažu u našem Omladinskom dramskom studiju ‘Živko Desnica’, a one najbolje čeka učešće i u ozbiljnijim projektima Pozorišta Prijedor“, rekao je Baroš. On je poručio da je jedini uslov koji moraju da ispune ovi mladi ljudi da budu dobri učenici. „Čak i u slučaju da se niko od njih poslije svega ovoga ne bude više bavio glumačkim pozivom, siguran sam da smo dobili novu, vjernu publiku“, dodao je Baroš. Voditelj Ljetne škole glume Dean Batoz izrazio je zadovoljstvo odigranom premijerom te je naglasio da su polaznici nadmašili očekivanja. „Po reakcijama publike dalo se zaključiti da su oduševljeni. To me raduje jer naše pozorište može računati na mlade ljude koji su željni, voljni i puni pozitivne energije“, istakao je Batoz. Tokom ljetnog raspusta za nešto više od dva mjeseca 22 mladih koji su odabrani među 50-ak prijavljenih kandidata, učilo je osnove glume, scenskog pokreta i dikcije i sve naučeno uobličeno je u pozorišni kolaž „Kod Talije“. Treću Ljetnu školu glume Pozorišta Prijedor pohađali su i uspješno završili: Marijana Škorić, Maja Mršić, Jovana Radaković, Draginja Topić, Nina Brkić, Anđela Komosar, Božana Banović, Boris Glušac, Aleksandra Tubin, Maja Radonjić, Miloš Babić, Darija Bijelić, Nataša Marković, Siniša Kecman, Anđela Katić, Marija Vujinović, Radenko Banović, Milica Marijanović, Aleksandar Krljanović, Stefan Andrej Bilbija, Isidora Banjac i Boris Tomić.
Omladinski dramski studio „Živko Desnica“ osnovan je 2008. godine. Ime je dobio po glumcu Pozorišta Prijedor koji je umro 1998. godine, a koji je prvi čovjek ove kuće koji je počeo rad sa mladim ljudima i čija je ideja bila da se u ovom pozorištu otvori scena mladih. U prethodne tri sezone polaznici prve dvije generacije igrali su predstave „Lovčeva kći“ i „Iza maske“ koje je režirao Radenko Bilbija, te „Opštu bolnicu“ koju je režirala Jelena Topić. Sve 3 predstave osvojile su nagrade na festivalima omladinskih pozorišta.
Tekst – SRNA i www.gradprijedor.com
Foto – www.gradprijedor.com

Comments are closed.