Poništavanje predrasude o provincijskom ukusu

Zahvaljujući višemjesečnom trudu Milana Miloševića, profesora srpskog jezika i književnosti iz Prijedora, ovih dana iz štampe je izašao prvi broj „Srpa“, časopisa za književnost i umjetnost, kakav grad na Sani odavno nije vidio.

Časopis je imao svog istoimenog prethodnika, kojeg je Milošević pokrenuo zajedno sa učenicima Srednjoškolskog centra Prijedor, gdje je zaposlen. Danas „Srp“ ima dvije verzije: Školsku koja iza sebe ima tri broja, i ovu zvaničnu, čiji se prvi broj u šesnaest rubrika na temeljniji način bavi umjetnošću, prije svega književnim i prevodilačkim radom.

Pored svega, tu je i internet sajt gdje je objavljen manji broj tekstova, a kako je sve ovo, u vremenu kada i časopisi sa višedecenijskom tradicijom prestaju s radom, jednom profesoru pošlo za rukom, Milošević je pričao za „Nezavisne“.

„Ideja školskog časopisa se sama nametnula. Susretljivost direktora moje matične škole u vezi s plaćanjem ove za današnje vrijeme prilično smjele zamisli je bila za svaku pohvalu. Nažalost, poslije dobrog vjetra u leđa, još se nismo uspjeli izboriti s adolescentskim stidom i hroničnom nezainteresovanošću kako učenika, tako i kolega profesora, tako da je priprema svakog sljedećeg broja trajala i do pola godine“, kaže Milošević, koji je govorio i o novonastalom „Srpu“. Spoznaja da Prijedor nema glasilo i reklamator kulture sa redovnijim tempom izlaženja, riječi su Milana Miloševića, uticala je na to da odluči proširiti opseg djelovanja i oproba se na polju ozbiljnog izdavaštva.

„I, naravno, dočekali su me isti problemi, samo utrostručeni. Da ipak postoji zdrava svijest kod nas dokazuje i pomoć silnih prijatelja, koji su potpomogli pokretanje internet sajta i izlazak prvog broja ozbiljnog ‘Srpa'“, otkriva Milošević, dodajući da je cilj časopisa promovisanje kulture i bilo kojeg njenog vida.

Autor: Milan Rakulj – Nezavisne novine

Comments are closed.