Posjeta Ljetnjoj školi glume

Poslije dvadesetak dana rada i petnaestak održanih proba posjetili smo novu, treću generaciju „Ljetnje škole glume“ koju u okviru Dramskog studija „Živko Desnica“ vodi Dean Batoz, glumac Pozorišta Prijedor. Pod njegovim budnim okom, 22 mladih Prijedorčana uči osnovne glumačke vještine. „Moram da izrazim veliko zadovoljstvo kvalitetom odabranih polaznika. Radenko(Bilbija), Darko(Cvijetić) i ja smo imali težak zadatak da od pedesetak prijavljenih odaberemo one najbolje, a činjenica da smo izabrali njih 22 govori da su se ovi mladi ljudi dopro pripremili i da posjeduju određeni talenat“, rekao je Batoz.
„Što se tiče samog rada, na početku smo radili neke osnovne glumačke vježbe kao što su razne igre i brzalice, kako bi što bolje savladali izgovor odnosno što bolje ovladali tehnikom govora na sceni. Osim toga, počeli smo da ‘igramo’ i određene svakodnevne situacije kako bih mogao upoznati njihove mogućnoti transformacije“, dodaje Batoz. Mladi Prijedorčani su dobili zadatak da sebi pronađu najprikladnije monologe, recitacije, ispovijesti i scene iz pozorišnih komada kako bi mogli započeti i rad na sceni Pozorišta Prijedor. Ovogodišnju Ljetnju školu glume pohađaju: Stefan Andrej Bilbija, Željka Maričić, Božana Banović, Boris Glušac, Aleksandra Tubin, Maja Radonjić, Miloš Babić, Darija Bijelić, Nataša Marković, Siniša Kecman, Jovana Radaković, Marija Vujinović, Radenko Banović, Milica Marijanović, Nina Brkić, Aleksandar Krljanović, Draginja Topić, Isidora Banjac, Boris Tomić, Anđela Komosar, Marijana Škorić i Nikolina Turudija.
Najmlađi polaznik ima 11 dok je najstarijem 26 godina. „Upoznao sam ih i sa činjenicom da su dvije prethodne generacije ove škole postavile visoke standarde i da su njihove predstave bile i nagrađivane, tako da će morati uložiti dodatne napore u svom radu kako bi nadmašili njihove rezultate“, rekao je na kraju razgovora Dean Batoz. Prve dvije generacije polaznika „Ljetnje škole glume“, okupljeni u Dramski studio „Živko Desnica“ odigrali su predstave “ Lovčeva kći“ i „Iza maske“ u režiji Radenka Bilbije te predstavu „Opšta bolnica“ u režiji Jelene Topić.
Dio mladih prijedorskih glumaca je učestvovao i u velikim projektima Pozorišta Prijedor kao što su „Grobnica za Borisa Davidoviča“ i “ Petkutin i Kalina“. Treba takođe napomenuti da su sve tri pomenute predstave osvajale nagrade na više festivala omladinskih pozorišta. „Ljetnja škola glume“ održava se u Pozorištu Prijedor, a u drugoj polovini avgusta polaznici škole će sve naučeno na „daskama koje život znače“ premijerno predstaviti prijedorskoj publici.

Comments are closed.