Posthumna izložba crteža arhitekte Vladimira A. Milića

U izložbenom prostoru Muzeja Kozare u Prijedoru sinoć je otvorena izložba crteža prerano preminulog arhitekte i profesora Vladimira A. Milića. Direktor Muzeja Milenko Radivojac rekao je da je ovo specifična izložba Prijedorčanina koji je svakodnevno strastveno pisao i crtao i za relativno kratko vrijeme doktorirao i bio docent na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. „Izreka da nije važno koliko čovjek živi, već koliko iza sebe ostavi ovdje se pokazuje u pravom smislu. Vladimir je sa 42 godine ostavio mnogo crteža, ali i nekoliko knjiga, stručnih radova, stotinu članaka, prikaza, komentara, eseja i drugih priloga iz oblasti urbanizma, arhitekture i srodnih tema“, istakao je Radivojac.
Prema njegovim riječima, nesumnjivo je da je iza Vladimira A. Milića ostalo veliko prijateljstvo sa kolegama, jer je otvaranju izložbe večeras prisustvovalo 15-ak profesora i kolega sa arhitektonskih fakulteta iz Beograda i Banjaluke. Izložbu je otvorio Vladan Đokić, profesor sa Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, kojem je Vladimir Milić bio kolega i kum. „Pet godina posle Vladimirove smrti, došli smo na izložbu njegovih crteža u njegovom rodnom gradu odakle je poneo darovitost, naročito iskazanu u crtanju, ali i u pisanju. Vladimir je bio jedinstvena ličnost, jer je izuzetno crtao i pisao, što je veoma rijetko za arhitekte“, rekao je Đokić.
Otvaranju izložbe prisustvovao je i dekan Arhitektonskog fakulteta iz Beograda Vladimir Mako. „Ovaj skup, koji večeras potvrđuje istinu da Vladimira Milića nema, ali da je iza njega ostalo njegovo delo, svojevrsna je poruka mladima da rade, ostave delo iza sebe, jer je to jedino što će iza njih ostati jednog dana. Vladimir nikad nije zaboravljen na našem fakultetu i rado se sećamo njegovih ideja, jer čovek živi kroz svoje ideje i svoju duhovnost“, rekao je Mako. Izložba, koju čini 50 crteža Vladimira Milića, biće otvorena do 5. aprila.
Tekst – SRNA
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.