Poštujem individualnost svakog polaznika

Kao što je i sam zavolio slikarstvo od malih nogu, pogotovo što su ga od samog početka privlačile koloristički bogate slike, akademski slikar Zoran Radonjić nastoji da u svojoj slikarskoj radionici usmjeri neke nove klince da u sebi prepoznaju taj talenat i da ga dalje njeguju.
-Ideja da pokrenem slikarsku radionicu nije ni nova ni originalna. Inspiracija mi je bilo ono što radi moj stariji kolega Tihomir Ilijašević koga smatram dobrim crtačem, tako da je razlika među nama što on vodi školu crtanja, a ja slikarsku radionicu. Kod mene je boja prioritet, a akcenat prvenstveno na pejzažu, rekao je Radonjić.
Dodao je i da mu je veoma značajno da se i polaznicima njegove radionice to sviđa, iako su to djeca uzrasta od 7-17 godina i svako od njih na svoj način ispunjava postavljene slikarske zadatke
-To im je i neka najopuštenija varijanta slikanja jer drvo se nikad neće naljutiti ako ga pomjerite lijevo ili desno, dok portret već traži neku disciplinu svakako veću od pejzaža, a i prostor za ispoljavanje kreativnosti je daleko veći da je pejzaž zahvalniji kao motiv, kaže Radonjić.
Njegova slikarska radionica postoji već sedam godina, a do sada nije bilo potrebe da sam pravi selekciju polaznika.
-Ja u početku nikoga ne odbijam, ali im postavljam određene zahtjeve i ne pridržavam se toga da je sve to igra i zabava jer to mogu i u školi i u kući.
Već poslije jedan ili dva dolaska djeca koja nemaju afiniteta ili ljubavi prema slikanju, jednostavno odustanu, kaže Radonjić.
Dodaje da, kada je pokrenuo radionicu nije imao jasan koncept kako će ta radionica izgledati, ali da je bitno da se tokom svih godina njenog rada poštovala individualnost svakog polaznika imao on sedam ili 77 godina što je i dalo obilježja radionici.
-Vodim računa da u sve tome ne preteram, mada za svaki slijedeći rad nastojim da podignem kriterijum.Kada su u pitnju oni stariji, jer ima polaznika koji dolaze već nekoliko godina, njima radim korekture kao što su meni profesori radili na akademiji. Tu mi pričamo o nekim stvarima koji nisu samo zanatski pristup već ulazimo u suštinu zbog čega svako od njih nešto slika i koliko su iskreni u tom pristupu, kazao je Radonjić.
Iako postoji već nekoliko godina, izložba polaznika Radonjićeve slikarske radionice otvorena je tek prije nekoliko dana u foajeu Pozorišta Prijedor.
-Izložbom sam veoma zadovoljan, kvalitetom radova posebno koji bi možda još više prikazali svoju pravu vrijednost da su bili izloženi u nekom drugom izložbenom prostoru, na bijelim zidovima, a ne u holu pozorišta i na štafelajima, rekao je Radonjić dodajući da se potrudio da štampanjem kataloga učini svojim polaznicima ambijent kao na pravoj izložbi uglednijih slikarskih imena te da će ovo od sada postati tradicija i biti esencija onoga što se tokom jedne godine radilo u njegovoj slikarskoj radionici.

Mladi umjetnik iz Prijedora Zoran Radonjić je Akademiju umetnosti završio 1999. godine u klasi profesora Dušana Todorovića, već 2004. završio je i magistarske studije kod istog profesora. Do sada je imao šest samostalnih, a učesnik je i devet kolektivnih izložbi. U pitanju je svestrani umjetnik, koji je autor sedam kratkih i četiri dokumentarna filma, te tri dugometražna igrana filma. Filmove „Duboko u šumi“ i „Otmica“ pogledalo je oko 40.000 gledalaca, a u Beogradu i Novom Sadu na „International kids film festu“ 2007. i 2008. godine imali su najbolji prijem kod publike. Osim što svoje male, buduće slikare fascinira svojim slikama u kojima dominiraju pejzaži, još više ih intrigira njegov pustovolni duh i činjenica da je putujući svijetom stigao i do Turske, Egipta i Indije.
Glas Srpske
Slika-GradPrijedor.com

Comments are closed.