Povodom jubileja Galerije 96 retrospektiva Predraga Marjanovića

„Izbor radova 1970-2011“ naziv je izložbe slika, crteža i grafika akademskog slikara Predraga Marjanovića iz Prijedora koja je otvorena u Galeriji `96 u povodu desetog rođendana ove ustanove. „Sve ovo djeluje i retrospektivno mada bi takvo izlaganje tražilo mnogo veći prostor. Zato je ovdje izbor kojim sam dodirnuo mnoge pravce gdje se tačno vidi kako se šta razvijalo – od realizma preko nadrealizma do apstrakcije“, rekao je Marjanović. Prijedorčani će do početka jula moći pogledati Marjanovićevih 40 djela iz više ciklusa – od postakademskog „Vagabunda“ do ciklusa „Iz tradicije“, u tehnikama pero, tuš, rapidograf.
„Ja to zovem grebanje po papiru. Mene zanima proces i gotvo mi je nevažan ishod, a čak sam jedan svoj ciklus nazvao `Crtež kao terapija`. To je težak rad i ja ćesto da ja uradim tri crteža dok drugi naprave tri izložbe“, rekao je Marjanović koji je bio i prvi direktor Galerije `96. Izložbu je otvorio Marijan Munjiza, autor više predgovora Marjanovićevih izložbenih kataloga, koji je rekao da Marjanović i poslije 40 godina rada pokazuje vitalnost koja nedostaje mnogim mladim umjetnicima. „Svakom novom izložbom on pokazuje sve više želje i energije da istraži oblasti koje su ranije bile u umjetnosti zapostavljene, prvenstveno crtež koji je ranije smatran nekakvom pripremom dok nije dostigao svoj dignitet.
On je pokazao da crtež, koga je doveo do savršenstva, nosi ozbiljnost koju imaju i sve druge slikarske discipline“, kazao je Munjiza. U protekloj deceniji u Galeriji `96 je organizovano 98 izložbi značajnih autora, 86 koncerata i 60 književnih večeri. Izlagali su Bekir Misirlić, Momo Kapor, Vladimir Veljašević, Voja Todorić, Ursula Kristinsen, Slobodan Bjeljac, Milovan Danojlić, Brana Crnčević, Katarina Zarić, Mirko Toljić, Aleksa Milić, Danko Brkić i mnogi drugi, a koncerte, pored ostalih, održali Arsen i Matija Dedić, Jelena Popin, Lajko Feliks i Vasil Hadžimanov.
Tekst – SRNA
Foto – www.gradprijedor.com

Comments are closed.