Povratak mladih knjizi

Narodna biblioteka „Ćirilo i Metodije“ je tokom prošle godine zabilježila porast čitalačke populacije što ukazuje broj od 1520 korisnika, redovnih članova i 157 povremenih korisnika.
Direktor ove ustanove Snežana Ðikić potvrdila je da je riječ prvenstveno o učenicima osnovne, srednje škole i studentima, ali i sve većem broju „odraslih“ čitalaca, radno angažovanih građana različite socijalne i obrazovne strukture i penzionerske populacije.
– Ovaj blagi porast čitalaca objašnjavam pojačanom aktivnošću stručnih bibliotečkih radnika na popularizaciji knjige koja se sastoji u osmišljavanju određenih ideja koje su usmjerene na gotovo sve korisničke kategorije – kazala je Ðikićeva.
Ona je dodala da su u pitanju dječije pričaonice za djecu predškolskog uzrasta, filmske projekcije dokumentarnih i igranih filmova za djecu i omladinu, ali i upis učenika u mjesecima kada je to učlanjenje besplatno, u aprilu, maju i oktobru.
– U vremenu opšte kompjuterizacije i novih informacionih tehnologija, smatram velikim uspjehom povratak mladih knjizi kao velikom i iskrenom čovjekovom prijatelju i ključnom izvoru znanja – tvrdi Ðikićeva.
Ona je istakla da bi položaj knjige u društvu bio i bolji da nam je izdavačka produkcija bogatija i uređenija i da se za nabavku knjiga izdvajaju veća sredstva. Biblioteka „Ćirilo i Metodije“ raspolaže sa oko 50.000 bibliotečkih jedinica, 2.000 serijskih publikacija, među kojima treba izdvojiti legat sa 900 vrijednih izdanja, zbirku obaveznog primjerka sa 1.800 jedinica, Zavičajnu zbirku sa 680 publikacija.
– Posebno sam ponosna na našu čitaonicu koja poslije dvogodišnjeg staža ima 400-500 korisnika mjesečno ili prosječno 27 korisnika dnevno, a stručni radnici Gradske čitaonice su osmislili i realizovali prvo informativno glasilo, dvomjesečni bilten „Kroz čitaonicu“ – rekla je Ðikićeva.
Za svoj doprinos u razvoju bibliotečke djelatnosti, promociju i unapređenje kulturnih vrijednosti opštine i regije, priznanje „Ðorđe Pejanović“ iz 2008. godine, za najboljeg menadžera, pripalo je upravo direktoru matične ustanove u Prijedoru.
Prostor
Ono što najviše opterećuje rad ove ustanove jeste nedostatak prostora koji godinama dijeli sa Muzejom Kozare, ali se njeni radnici nadaju da će i taj problem biti riješen najavama da bi mogla početi izgradnja namjenskog objekta.
Glas Srpske

Comments are closed.