Poziv za učešće na 8. Ars Kozari

arskozara-jpg_660x330

Likovno udruženje Tač.ka iz Prijedora i Kustosiranje iz Beograda pozivaju umetnike da se prijave za učešće na osmoj Ars Kozari – laboratoriji umetnosti u prirodi i rezidencijalnom programu (AiR), koja će biti održana od 7. do 22. avgusta u Nacionalnom parku Kozara u Bosni i Hercegovini.

Međunarodni poziv za učešće otvoren je do 19. jula u ponoć, a namenjen je svim umetnicima – bez ograničenja u izboru medija kojim će raditi.

Poziv je upućen umetnicima i umetničkim profesionalacima (starosti do 40 godina) koji su spremni za stvaranje i ko-kreiranje od biorazgradivog materijala, inspirirani konceptom „umetnost u prirodi“ ili konceptom iskorišćavanja okoline Kozare (i baštine) kao osnove za njihov rad.

Od umetnika je potrebno: da razviju jedan novi individualni umetnički rad, ali i zajednički, site-specific rad – alternativni paviljon Bosne i Hercegovine na planini Kozara. Svi radovi moraju biti završeni u laboratoriji umetnosti, prenosi portal seecult.org.

Ars Kozara je inspirisana i smeštena u koncept „umetnost u prirodi“. Razvojem radova od prirodnih materijala, umetnici odustaju od apsolutne kontrole nad svojim kreativnim procesom, dopuštajući prirodi da preuzme dalje izglede i sudbine radova. Materijal za radove se pruža/dobija na licu mesta i od Nacionalnog parka Kozara.

Ars Kozara ne donosi nikakva ograničenja u pogledu umetničke discipline ili medija. Stoga, savremene, multimedijalne, vizuelne, eko-orijentisane ili nove medijske prakse su dobrodošle. Međutim, prednost će imati radovi koji prate konceptualnu osnovu „umetnosti u prirodi“ (bilo instalacije, video umetnost, relaciona umetnost, performans, kritička istraživanja, između ostalog).

Planina Kozara ima specifično nasleđe iz Drugog svetskog rata (Kozaračka ofanziva) i bogatu ekologiju, a u pratnji parka prirode i složene kulturne baštine (Muzej „Mrakovica“ i spomenik Dušana Džamonje). Umetnici su dobrodošli da istraže ovaj kontekst i predlože radove koji se odnose na njih, ali to nije obavezno.

Organizatori nude: proizvodnju, smeštaj, hranu (tri obroka dnevno) i osveženje, lokalni prevoz prema programu aktivnosti, tehničku i logističku podršku, promociju, dokumentaciju.

Izbor umetnika predviđen je od 20. do 24. jula, a najava odabranih kandidata 27. jula.

Odabrani umetnici iz bivše Jugoslavije nisu u obavezi da plaćaju naknadu.

Umetnici iz drugih zemalja plaćaju sto evra po dolasku.

Ars Kozara se održava od 2007. godine u Nacionalnom parku Kozara u Republici Srpskoj/Bosni i Hercegovini.

Koncipirana je kao jedinstvena „open air galerija“ na Balkanu i šire, sa radovima izloženim duž staze na lokalitetu Glavuša. Inicirana je i predvođena od Likovnog udruženja Tač.ka iz Prijedora.

Više informacija može se pronaći na sajtu Tač.ke i Facebook stranici Ars Kozare.

Aplikaciju je moguće preuzeti sa sajta Tač.ke.

Pitanja i popunjenu aplikaciju moguće je poslati na arskozara@gmail.com.

Autor: rtv.rs

Comments are closed.