Pozorište Prijedor-Jubilarnu 60. sezonu otvara Djelidba Skendera Kulenovića

Premijerom predstave „Djelidba“ po tekstu Skendera Kulenovića Pozorište Prijedor će 20. septembra otvoriti jubilarnu 60. sezonu, najavio je danas direktor ove kuće Zoran Baroš.

„Biće to početak jubilarne sezone koju ćemo obilježiti premijernim predstavama, gostovanjima, dopunom monografije između 50. i 60. godišnjice i kratkim filmom o istorijatu ove kuće“, rekao je Baroš na konferenciji za novinare.

On je dodao da je premijera „Djelidbe“ dio zvaničnog programa ovogodišnjih, takođe jubilarnih, Književnih susreta na Kozari koji se pdržavaju po 40. put.

„U dogovoru sa organizatorom Književnih susreta na Kozari, ulaznice za ovu premijeru dijelićemo besplatno. Prva repriza je u nedjelju 23. septembra, takođe od 20.00 časova“, dodao je Baroš.

Adaprtaciju i režiju potpisuje Marko Misirača, dramaturg saradnik je Davor Korić, scenografija i dizajn Vladimir Vanja Vlačina, kostimograf Jelena Vidović, muzika Nebojša Aleksić, pomoćnik režisera Darko Cvijetić, asistent Stefan Andrej Bilbija, lektor Milorad Telebak, stručni saradnik Omer ef. Redžić, saradnik za scenski pokret Željko Šormaz i fotografija Igor Motl.

Režiser Marko Misirača rekao je da mu je velika čast što je pozvan da radi predstavu u povodu dvaju velikih jubileja, podsjećajući da je svoju diplomsku predstavu „Limunacija“ Duška Kovačevića radio upravo sa ovim ansamblom prije dvije godine.

„Skender je pisac veoma važan i za ove krajeve i za ova vremena kada se dijeli sve, pa i ono što je nedjeljivo i što ne može da se dijeli po prirodi stvari. Dijeli se i sam Skender koji je `Djelidbu` napisao još 1947. godine, da bi godinu kasnije bila postavljena u Narodnom pozorištu u Sarajevu i odmah zabranjena, što je dokaz da se stvari do danas manje-više ne mijenjaju“, kazao je Misirača.

Glumačku ekipu „Djelidbe“ čine članovi domaćeg ansambla Radenko Bilbija, Darko Cvijetić, Rade Stupar, Dean Batoz, Siniša Vučićević, Želimir Rivić i Mirela Predojević, a gostujući glumci su Goran Jokić i Aleksandar Stojković iz Narodnog pozorišta Republike Srpske, te Slobodan Ćustić iz Beogradskog dramskog pozorišta.

Radnja komada smještena je u jedno malo bosansko selo odmah nakon Drugog svjetskog rata i govori o raspodjeli humanitarne pomoći između Srba, Hrvata i muslimana koja završava u krvi.
Tekst – SRNA
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.