Pozorište Prijedor: Večeras predstava „Noć u kafani Titanik“ teatra „Joakim Vujić“ iz Kragujevca

Prijedorskoj pozorišnoj publici večeras će se predstaviti ansambl Knjaževsko-srpskog teatra „Joakim Vujić“ iz Kragujevca predstavom „Noć u kafani Titanik“ po motivima priče Ive Andrića i u režiji Nebojše Bradića. Predstava je premijerno izvedena 10. decembra prošle godine u Kragujevcu na dan kada je prije 50 godina Ivo Andrić primio Nobelovu nagradu.

„Andrićeva pripovetka prikazuje specifičan odnos između progonitelja i žrtve, pa tako daje dobru osnovu za razvoj dramskih situacija. Iako u predstavi nailazimo na likove i situacije koji nisu deo originalne priče, smatram da oni veoma liče na nešto što bi moglo izaći iz Andrićevog pera“, rekao je tada Nebojša Bradić.

„Noć u kafani Titanik“ predstavlja metaforu, ali i jednu vrstu sinonima za sudbinu našeg prostora i vremena. Događaji koji su se odvijali od objavljivanja pripovjetke do danas u djelo su učitali nova značenja koja Andrić vjerovatno nije predvidio, ali koja su i danas univerzalno primjenljiva. Tako predstava povezuje nekadašnji svijet sa savremenim, uz poruku da čovjek mora uzeti život u svoje ruke.

Za „Noć u kafani Titanik“ scenografiju je uradio Milivoje Štulović, kostime Jelena Janjatović, koreografiju Vera Obradović, a muziku Dragoslav Tanasković. U predstavi igraju: Miloš Krstović, Mirko Nanić, Miodrag Pejković, Isidora Rajković, Milić Jovanović, Nikola Milojević, Jasmina Dimitrijević, Marina Perić Stojanović, Draga Stokić i ostali.

Predstava je na programu od 20 časova a cijena karata je 10 KM.

Ansambl Knjaževsko-srpskog teatra „Joakim Vujić“ zadnji put je gostovao u Prijedoru 14. oktobra 2001.godine sa predstavom „Zvrčka“ Viktora Lanoa.

Comments are closed.