Prag-grad muzike u Muzeju Kozare

Ataše za kulturu u ambasadi Češke u BiH Jana Stara otvorila je sinoć u izložbenom prostoru Muzeja Kozare u Prijedoru izložbu pod nazivom „Prag, grad muzike“ na kojoj je izloženo 40 radova većeg formata poznatog češkog umjetničkog fotografa Jiržija Všetečke. Izložba prikazuje zamenitosti Praga i njegovu povezanost sa muzikom, a u harmoniji eksterijera i interijera moguće je zamisliti jedinstvenu šetnju jednim od najstarijih i najljepših evropskih gradova.
Stara je izrazila nadu da će fotografije ovog češkog umjetnika zainteresovati mnoge Prijedorčane da posjete Prag i bolje ga upoznaju. Direktor Muzeja Kozare Milenko Radivojac je rekao da je ova izložba priređena u saradnjni sa češkom ambasadom i podsjetio da sa njima sarađuju već osam godina na organizovanju izložbi kojima je cilj da Prijedorčani upoznaju kulturu Češke i njenog naroda. U organizaciji ove izložbe učestvovalo je i Udruženje Čeha „Česka beseda“ iz Prijedora.
Jirži Všetečka koji je rođen 1937. godine se umjetničkom fotografijom bavi više od 40 godina i imao je niz samostalnih izložbi širom Evrope i svijeta, a dobitnik je mnogih prestižnih nagrada. Ovu izložbu su do sada vidjeli i građani u šest većih gradova u BiH, a u Prijedoru je priređena kao dio manifestacije „Prijedorsko kulturno ljeto 2010“. Ova manifestacija je počela u maju mjesecu a trajaće sve do kraja septembra sa raznovrsnim sadržajima koje će Prijedorčani moći da vide.

Comments are closed.