Predstava „Djelidba“ Pozorišta Prijedor u BiH selekciji na 29. Susretima pozorišta u Brčkom

Predstava Pozorišta Prijedor „Djelidba“ po tekstu Skendera Kulenovića i u režiji Marka Misirače ušla je u BiH selekciju 29. Susreta pozorišta Brčko distrikta koji će se ove godine održati od 15. do 23. novembra, potvrdio je direktor ove kuće Zoran Baroš.

„Pozorište Prijedor pet puta se prijavljivalo za učešće u ovom međunarodnom festivalu, a ovo je treći put da smo odabrani u domaću selekciju“, rekao je Baroš Srni.

Radnja komada smještena je u jedno malo bosansko selo odmah nakon Drugog svjetskog rata i govori o raspodjeli humanitarne pomoći između Srba, Hrvata i muslimana koja završava u krvi.

„Odmah po obnavljanju ove pozorišne manifestacije učestvovali smo sa `Sumnjivim licem` po tekstu Branislava Nušića i u režiji Luke Kecmana, a prije dvije godine igrali smo `Grobnicu za Borisa Davidoviča` po tekstu Danila Kiša i u režiji Gradimira Gojera kada je titulu najbolje mlade glumice ponijela Sabina Halilović, a najbolju mušku ulogu po odluci Radenko Bilbija“, podsjetio je Baroš.

U domaćoj selekciji ovogodišnjih Susreta su i predstave Narodnog pozorišta Sarajevo „Kad bi ovo bio film…“ po tekstu Almira Imširevića i u režiji Dine Mustafića, Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Hartefakta, Bitef teatra „Grebanje ili Kako se ubila moja baka“ po tekstu Tanje Šljivar i režiji Selme Spahić, SARTR-a i MESS-a Sarajevo „Bio je lijep i sunčan dan“ u režiji Tanje Miletić Oručević, te Narodnog pozorišta Mostar „Koncert za pticu rugalicu“ po tekstu Šemsudina Gegića i u režiji Irfana Mensura.

U inostranoj selekciji su predstave Ustanova kulture „Vuk Karadžić“, Radionice Integracije i Fonda Krug iz Beograda „Bunar“ po tekstu Radmile Smiljanić i u režiji Egona Savina, Satiričnog kazališta „Kerempuh“ iz Zagreba „Gospođa ministarka“ po tekstu Branislava Nušića i u režiji Olivera Frljića, te Gradskog pozorišta Podgorica „Sedam dana“ po tekstu Tene Štivičić i režiji Alise Stojanović.
Tekst – SRNA
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.