Predstavljen novi roman Rajka Vasića

U prijedorskom pozorištu organizovano je prvo predstavljanje romana „Tomanova igra sjenki“, autora Rajka Vasića. Knjiga je objavljena na Đurđevdan ove godine u izdanju banjalučke „Besjede“ i beogradskog „Ars Librija“ i drugi je dio trilogije koju čini roman „Prsti ludih očiju“ i još neobjavljeni roman „Cicvara i med“. „Prijedor je izabran zbog toga što razumije kulturu, što ovdje ima kome da se kaže nešto o romanu“, rekao je Vasić novinarima. On je pojasnio da je prvi roman „Prsti ludih očiju“ napisao iz nekog svog duga prema ratnom vremenu i ljudima sa kojima je proveo teške godine. „Nosio sam to u sebi i htio da stavim među korice.
Ovaj drugi roman govori o posttraumatskom stresnom sindromu, jer borci preživljavaju svašta i o tome niko ništa ne govori, niti to izlazi u javnost. U ovom romanu obradio sam sve lomove svijesti koje doživljava obični čovjek koji je preživio rat“, rekao je Vasić. On je dodao da nije očekivao da prvi roman bude toliko popularan i nominovan u najuži izbor za Ninovu nagradu, te napomenuo da kada završi i planirani treći roman neće više pisati. „Ne želim da budem samo književnik jer imam i druge djelatnosti koje me okupiraju od slikarstva, vajarstva, kiparstva“, istakao je Vasić. Nenad Novaković, koji je na ovoj promociji govorio u ime izdavačke kuće „Besjeda“, istakao je da je roman narodnim jezikom ispričana priča koja nikog ne ostavlja ravnodušnim.
On je pojasnio da je ovaj roman koji, kao i svaki koji govori o ratu, u stvari antiratni. „Ovo je roman koji govori o našim životima, a ipak je toliko nadrealan jer stvarnost kad se prikaže u svojoj svoj surovosti izgleda nadrealno“, rekao je Novaković. Knjiga je štampana u tiražu od 1.000 primjeraka i, prema riječima Novakovića, jedna je od kandidata za Ninovu nagradu za ovogodišnju produkciju. Promocija romana „Tomanova igra sjenki“ održana je u organizaciji Narodne biblioteke „Ćirilo i Metodije“ iz Prijedora.
Tekst – SRNA
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.