Predstavljen reprint prvog izdanja Stojanke majke Knežopoljke

Reprint izdanje “Stojanke majke Knežopoljke” Skendera Kulenovića predstavljeno je danas u Prijedoru u okviru 40. Književnih susreta na Kozari, a povodom 70. godišnjice prvog objavljivanja čuvene poeme u listu “Krajiški partizan” na slobodnom Grmeču, prenose agencije.

Načelnik opštine Prijedor Marko Pavić rekao je da se, osim ova dva jubileja, ove godine obilježava i 70. godišnjica od kozarske epopeje.

– Ova knjiga je dug Kozari, kozarskoj epopeji, Skenderu koji je svojom pjesničkom imaginacijom ovjenčao Kozaru i Krajišnike – rekao je Pavić koji je predsjedavao Organizacionim odborom ovogodišnjih Susreta.
Pjesnik Ranko Pavlović rekao je da će ova poema, koja je na velika vrata ušla u srpsku književnost, trajno ostati dio nje.

Poema je u broju za juli/avgust 1942. godine štampana na šapirografu, a njeno prvo štampano izdanje objavila je sarajevska “Svjetlost” 1945. godine, dok su reprint izdale banjalučka izdavačka kuća “Artprint” i prijedorska opština.

Reprint obuhvata bibliografije svih dosadašnjih izdanja, više tekstova o nastanku poeme i o poemi, među kojima i Kulenovićev esej “Geneza jedne pjesme”, kao i više autorskih tekstova posvećenih velikom pjesniku.
Knjiga sadrži i album naziva “Kozara – Stojanka – Skender”, čije fotografije imaju i dokumentarnu vrijednost.
Štampana je u 500 primjeraka, a sadrži i CD sa audio zapisom na kojem stihove poeme govori njen autor.
Pozorište Prijedor večeras u 20 časova premijerom “Djelidbe” po tekstu Skendera Kulenovića otvoriće 60. jubilarnu sezonu ove kuće.

Nastup pjesnika, dramskih i muzičkih umjetnika sutra, u 20.00 časova u Pozorištu Prijedor, označiće svečano otvaranje Susreta, a u nedjelju, 23. septembra, nastupom pisaca zavičajnog kruga, dramskih i muzičkih umjetnika u 11 časova u “Galeriji 96”, Susreti će biti zvanično zatvoreni.

Centralna manifestacija održaće se u subotu, 22. septembra, na Kozari gdje je za 11 časova predviđeno polaganje cvijeća, a za 12 pjesničko podne, nastup pjesnika, dramskih i muzičkih umjetnika i uručivanje plakete “Skender Kulenović” za knjigu godine koju prati novčana nagrada od 3.000 KM.

Ovogodišnji laureat je Dobrica Erić za čiju knjigu pjesama i balada “Moji rođaci iz doline cveća” se jednoglasno odlučio žiri u sastavu akademik Dragan Nedeljković, predsjedavajući, i Ljubivoje Ršumović i Ranko Pavlović, članovi.

Na centralnoj manifestacji na Mrakovici stihove će govoriti i Matija Bećković, Ljubivoje Ršumović, Pero Zubac, Ranko Pavlović, Mošo Odalović, Milica Jeftimijević Lilić, Bećir Vuković, Ranko Risojević, Slavomir Gvozdenović i Boro Kapetanović.

Iste večeri u 19 časova u Muzeju Kozare biće izloženi radovi nastali na Osmoj likovnoj koloniji “Sreten Stojanović”, a u 20 časova u Pozorištu Prijedor biće organizovano tradicionalno veče laureata kada će se Erić družiti sa ljubiteljima poezije.

U jubilarnim Susretima učestvovaće dramski umjetnici Tihomir Stanić i Radenka Ševa, muzički umjetnici Dunja Simić, Božidar Boki Milošević, hor “Vila”, etno grupa “Perla”, KUD “Knešpolje” i ženska vokalna grupa “Doktor Mladen Stojanović”, te likovni umjetnici, ovogodišnji članovi likovne kolonije “Sreten Stojanović”.

Domaćin i organizator Susreta je opština Prijedor, a suorganizatori grad Banjaluka i opštine Potkozarja.

Izvor: Glas Srpske

Comments are closed.