Predstavljena knjiga „Jasenovac, tvornica smrti“

11-Prijedor---Radenka-Seva,-Jadranka-Knezevic-i-Radovan-Piljak

Narodna biblioteka „Ćirilo i Metodije“ Prijedor organizovala je sinoć promociju knjige Radovana Piljka „Jasenovac, tvornica smrti“.

Riječ je o dramskom kolažu pisanom kao scenario za film o Jasenovcu, a baziranom na knjizi poema o Gradini i Jasenovcu istog autora i na romanu „Jasenovac“ književnika i preživjelog logoraša Ljube Jandirća.

11-Prijedor---promocija-knjiga-o-Jasenovcu-u-gradskoj-citaonici

„Uspio sam dobiti recenzije relevantnih ličnosi iz svih oblasti, te su ih napisali književnik Milenko Stojičić, profesor Miloš Vojinović, vladika Srpske pravoslavne crkve Jovan Ćulibrk, akademik Muhamed Filipović, Banjalučanin čija su dva brata stradala u Jasenovcu, te istoričar Jovan Mirković koji najbolje poznaje građu o Jasenovcu“, rekao je Piljak.

Knjiga se sastoji od tridesetak priča koje čine cjelinu i koje povezuju likovi poput Atijasa, Miloša i Zore, djece koja se igraju pored velike topole koja će nakon Jasenovca dobiti ime topola užasa. Sve troje će preživjeti koncentracioni logor i sastati se 20 godina nakon probijanja logora 22. aprila 1945. godine.

11-Prijedor---knjige-Radovana-Piljka-o-Jasenovcu

„Njih 36 sastalo se 1965. godine kod današnjeg Kamenog cvijeta prvi put. To govori o vlasti koja je temu Jasenovca gurala pod tepih da se o njoj ne zna, ne priča i ćuti“, rekao je Piljak ističući da je Jasenovac bio marginalizovan u socijalističkom sistemu odnosno da su informacije o njemu bile sistemski kontrolisane i ideološki definisane.

Osim autora, u prijedorskoj gradskoj čitaonici sinoć je o knjigama govorila kritičar Jadranka Knežević, a odlomke iz knjiga i recenzija govorila je glumica Narodnog pozorišta Republike Srpske, Radenka Ševa.

Autor: SRNA

Comments are closed.