Predstavljena tradicionalna jela i pića naroda Potkozarja

31-Prijedor---stand-ceske-besede

Tradicionalna jela i pića naroda Potkozarja predstavljena su na gastro prezentaciji „Veče domaće kuhinje“, koja je održana sinoć u Prijedoru.

Najraznovrsniju ponudu po ocjeni samih učesnika imalo je Udruženje roditelja djece sa posebnim potrebama „Neven“, koje pobjednički pehar osvaja već treću godinu.

31-Prijedor---stand-Udruzenja-Ukrajinaca-Kozak

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Milenko Đaković rekao je da su domaćice Potkozarja u svijetu poznate kao dobre domaćice i da je ovaj kraj poznat po gostoprimljivosti.

31-Prijedor---stand-Kola-srpskih-sestara

„Pregršt delicija večeras naši sugrađani mogu probati i uživati u njima. Trg je prepun i atmosfera prelijepa. Gradska uprava ovo podržava i tako ćemo nastaviti godinama dalje“, rekao je Đaković otvarajući „Veče domaće kuhinje“.

Direktor Turističke organizacije grada Prijedor Amira Ganić rekla je da je na osmoj gastro prezentaciji učestvovalo osam prijedorskih udruženja koja su na deset štandova na najbolji način predstavila bogatstvo potkozarske kuhinje.

31-Prijedor---stand-Udruzenja-Slovenaca-Lipa

„Svi učesnici dobili po 150 KM za nabavku namirnica, a najbolju gastro prezentaciju umjesto komisije izabrali su sami izlagači“, pojasnila je Ganićeva.

Osim „Nevena“, u „Večeri domaće kuhinje“, učestvovali su Udruženje za promociju tradicije, kulture i običaja „Promotur“, Udruženje žena Donja Puharska, Kolo srpskih sestara, Udruženje samohranih roditelja „Osmijeh anđela“, te udruženja nacionalnih manjina Čeha, Ukrajinaca i Slovenaca.

31-Prijedor---prateci-program

Gastro prezentacija „Veče domaće kuhinje“ dio je Prijedorskog kulturnog ljeta 2016, a organizator je Turistička organizacija grada Prijedora.

Autor: SRNA

Comments are closed.