Premijera Kvarteta na punoj kamernoj sceni i pred praznim gledalištem

U Pozorištu Prijedor sinoć je premijerno izvedena pozorišna predstava „Kvartet“ prema tekstu Ronalda Harvuda i u režiji Darka Cvijetića. Neobično je bilo vidjeti praznu pozorišnu salu i punu scenu na kojoj se, budući da je riječ o kamernoj sceni, osim glumaca našlo i pedesetak gledalaca. Međutim, manji broj posjetilaca koji su se našli tik do aktera predstave, kao da je „natjerao“ glumce da daju sve od sebe na daskama Pozorišta Prijedor, pa su na kraju predstave nagrađeni burnim aplauzom. Cvijetić je poslije premijere rekao da je izuzetno zadovoljan rezulatom rada i da je specifičnost predstave bio nastup glumaca na kamernoj sceni.
On je pojasnio da se predstava odnosi na četiri ostarjela operska pjevača koji se nalaze u domu za penzionisane muzičare i dodao da je to priča o starenju umjetnika i njihovih taština u svjetlu dogovora o proslavi Verdijevog rođendana. „Ljudi koji su učestvovali u ovom projektu napravili su veliki posao i ako dodam da je ova predstava na repertoaru u 15 pozorišta u Evropi to samo pokazuje da je naša kultura komplementarna sa evropskom“, dodao je Cvijetić. On je naveo da je posao režisera u ovoj predstavi bio više nego obično naslonjen na glumačke kreacije. „Imao sam pet sjajnih saradnika koji su sa mnom maštali na zadatu Harvudovu temu“, kaže Cvijetić.
Glumac Radenko Bilbija istakao je da je izuzetno zadovoljan što je imao priliku da je riječ o još jednoj predstavi na tekst Ronalda Harvuda koji je prema njegovom mišljenju genijalan glumac. „Prije nekoliko godina igrali smo predstavu `Na čijoj strani` na Harvudov tekst tako da je ovo za mene još jedno veliko iskustvo. Mi smo se potrudili da tekst donesemo na scenu na životan način i moj utisak je da je predstava našla pravi put do publike i postigla cilj“, rekao je Bilbija. Banjalučka glumica Radenka Ševa kaže da je predstava rađena sa mnogo duše i srca i da je sve „prštalo“ od ideja koje su iznosili kako bi publika mogla da vidi da su glumci uživali.
Mladi prijedorski glumac Siniša Vučićević izrazio je svoje oduševljenje što je bio dio glumačke postave ove predstave. „Prezadovoljan sam što sam scenu dijelio sa četiri sjajna glumca a naročito mi je čast da sam radio pod redateljskom palicom Darka Cvijetića, čovjeka koji me je i zarazio glumom i pozorištem“, dodao je Vučićević. Budući da se predstava igra na sceni pred manjim brojem publike, predviđeno je više repriza a prve dvije zakazane su za večeras i za subotu.
Tekst – GradPrijedor.com i SRNA
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.