Premijera Limunacije

Prijedorsko Pozorište je u utorak uveče premijerno izvelo predstavu „Limunacija“ srpskog pisca Dušana Kovačevića koju je kao svoju diplomsku na Akademiji dramskih umjetnosti u Beogradu režirao Marko Misirača. Ako je suditi prema reakciji publike, ova tragikomedija će zasigurno naći svoje mjesto na redovnom repertoaru ove kulturne kuće. Kovačević je ovu predstavu napisao po motivima pripovjetke Stevana Sremca „Na selu“ i u njoj se bavi mentalitetom srpskog čovjeka koji, strahujući od novog, iako ima dosta nevolja, nije voljan promijeniti društvo. Priča u „Limunaciji“ je smještena u jedno zabito šumadijsko selo s kraja 19. vijeka, u koje, pun ideala i revolucionarnog socijalističkog duha, stiže mladi učitelj.
Vidjevši situaciju u kojoj narod živi, odlučuje da je zajedno sa njim promijeni. Njegovu ideju da glasanjem izaberu novog i poštenijeg, umjesto dotadašnjeg omraženog nosioca vlasti u selu-kmeta, seljani prihvataju, ali se ispostavlja da je novoizabrani gori od prethodnog. Ne preduzimaju ništa da i njega smijene, već na njegov mig fizički kažnjavaju i protjeruju učitelja iz sela. Režiser Misirača je nakon premijere rekao da je rano govoriti o kompletnim utiscima, ali da su prvi pokazali da su glumci svojim kreacijama od samog početka publiku u potpunosti uveli u predstavu.
Lik učitelja Srete povjeren je Deanu Batozu koji je rekao da je njemu, kao glumcu mlađe generacije, ovo do sada najveća i najznačajnija uloga, te dodao da se nada da idealisti, bez obzira da li se nalazili u umjetničkim ili nekim drugim vodama, pa i u politici, ubuduće neće doživljavati sudbinu glavnog junaka „Limunacije“. U predstavi osim Batoza glume i Mirela Predojević, Rade Stupar, Radenko Bilbija, Željko Kasap, Darko Cvijetić i Želimir Rivić iz prijedorske pozorišne kuće, Goran Burazor i Dejan Lazić, članovi Dramskog studija „Artist“ iz Kozarske Dubice te Aleksandar Stojković i Goran Jokić, glumci Narodnog pozorišta iz Banjaluke.
Scenografiju je uradio Vladimir Vlačina, kostimografiju Ivana Jovanović, a lektorski dio posla uradio je Milorad Telebak.“Limunacija“ je treća premijerna predstava u 57. sezoni prijedorskog Pozorišta, a prva predstava koju je ova pozorišna kuća realizovala u saradnji sa Centrom za informisanje i kulturu iz Kozarske Dubice.

Comments are closed.