Premijera Opšte bolnice u Pozorištu Prijedor

Sinoć je u Pozorištu Prijedor u izvođenju članova Dramskog studija „Živko Desnica“ premijerno odigrana predstava „Opšta bolnica“ koju je po tekstu Hriste Bojčeva adaptirala i režirala Jelena Topić, apsolvent filmske i TV režije na Akademiji umjetnosti u Banjaluci. Mlada Prijedorčanka koja se po prvi put našla u ulozi reditelja je nakon predstave rekla da je vrlo zadovoljna igrom, podsjećajući da je predstava pripremana još od 25. decembra prošle godine.“Mi smo još ranije zaključili da je ovo jako težak tekst i zato ćemo i dalje raditi i dorađivati odnos među likovima do svakog narednog izvođenja i svih festivala na kojima ćemo učestvovati“, rekla je Topićeva.
Alen Josipović, koji u predstavi tumači glavni lik, je istakao da se naporan rad, koji je posljednjih dana uključivao i 3 dnevne probe, isplatio u potpunosti. „Ova predstava je nogo zahtjevnija od prethodne na kojoj smo radili pa je zbog toga od nas zahtijevala i mnogo više ozbiljnosti i napornog rada, ali nakon aplauza prijedorske publike, osjećamo veliko zadovoljstvo i ponos“, dodao je Josipović.

„Opšta bolnica“ je tragikomedija u kojoj se ne zna ko je zdrav, a ko bolestan, ko je ljekar, a ko pacijent. Tekst je metafora svijeta koji je ostavljen na margini svjetskih interesnih zona, što su najčešće bivše komunističke zemlje koje svoj jedini spas vide u integraciji sa Evropskom unijom, priključenju NATO savezu i čekanju Zapada sa kojim dolazi bolji život.

Pozorište Prijedor će ovu predstavu prijaviti na Festival omladinskih teatara RS koji će se ove godine održati u Kozarskoj Dubici i na Omladinski pozorišni festival BiH koji se tradicionalno održava u Konjicu, a igraće se i na Omladinskom putujućem festivalu koji ove godine organizuje banjalučka agencija „Art vision“, a koji će se održati u Bijeljini, Prijedoru, Bihaću, Gradiški i Tešnju. Prva repriza ove predstave je najavljena za večeras u 20 časova. Više slika sa ove predstave možete pogledati u našoj galeriji.

Comments are closed.