Preminuo istaknuti slikar i grafičar Branko Miljuš

U Beogradu je u 76. godini preminuo istaknuti srpski slikar i grafičar Branko Miljuš, saopštila je sinoć umjetnikova porodica.
Miljuš je rođen u selu Dragotinja kod Prijedora u Bosni i Hercegovini. Diplomirao je na slikarskom odsjeku na Akademiji likovnih umjetnosti u Beogradu 1958. godine, u klasi profesora Nedeljka Gvozdenovica.
Magistarske studije grafike završio je 1961. godine kod profesora Boška Karanovića, a zatim specijalizirao grafiku u ateljeu Džonija Fridlandera u Parizu.
Pored slikarstva i grafike, Miljuš se bavio mozaikom, vitražom, ilustracijom i grafickim dizajnom, kao i pedagoskim radom.
Bio je redovni profesor na Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu, Akademiji lijepih umjetnosti u Beogradu, Akademiji umjetnosti u Banjaluci i gostujuci profesor na nekoliko fakulteta u Srbiji.
Od 1959. godine imao je 40 samostalnih izlozbi i više stotina kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.
Branko Miljuš je dobitnik 22 prestižne nagrade, među kojima nagrade na prvom Oktobarskom salonu, „Politikine“ nagrade, nagrade na međunarodnoj izložbi „Bianco e nero“ u Luganu…
Osvojio je i Veliki pečat Galerije „Graficki kolektiv“, prvu nagradu za slikarstvo na izložbi „Eks tempore“ u Piranu i nagradu „Piter Ludvig“ u Beču. Miljuš je dobitnik i nagrade za životno djelo Zlatni beočug i Sedmojulske nagrade ondašnje Socijalističke Republike Srbije.
Tekst – Tanjug-Glas Srpske
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.