Prijedor postaje grad murala

Ideja mladih prijedorskih likovnih umjetnika okupljenih u Udruženje „Tačka“ da Prijedor postane grad murala konačno je zaživjela i u praksi. Načelnik opštine Prijedor Marko Pavić ponudio im je da oslikaju zidove na ulazu na gradski stadion fudbalskog kluba „Rudar“, što su oni sa radošću prihvatili kao veliki izazov i već juče počeli sa slikanjem.

– Fenomen Prijedora je što imamo tridesetak akademskih slikara. Do sada nije bilo sluha ni kapaciteta koji bi podržali našu ideju da se ovo naše bogatstvo ili možda čak rasadnik likovnih talenata promoviše na pravi način i valorizuje taj fenomen – istakao je predstavnik Udruženja „Tačka“ Igor Sovilj.

Mlade umjetnike juče je posjetio i načelnik Pavić koji je istakao da će ovo biti ugodan spoj umjetnosti, kulture i sporta.

– Trag naših brojnih likovnih umjetnika mora da ostane u našem gradu. Podržaćemo projekat ovih mladih ljudi da se svake godine oslika po jedna javna površina, tako da će za desetak godina Prijedor izgledati kao jedna slikarska kolonija, jer naši slikari su naš brend – kazao je Pavić.

Drugi predstavnik ovog udruženja mladih umjetnika Boris Eremić je potvrdio da će oslikavanje zida na ulazu na gradski stadion trajati narednih pet dana.

– Na oslikavanju radi šest članova koji već imaju iskustva u izradi murala u zatvorenom prostoru. Budući da je ovo sportski objekat, i teme koje ćemo crtati će biti u tom duhu, a opština Prijedor je obezbijedila akrilne fasadne boje kako bi se crteži i održali u različitim vremenskim uslovima – rekao je Eremić.

On je dodao da vjeruje da će Prijedorčani prepoznati da je taj mural koji bude na ulazu na gradski stadion nešto njihovo i da neće biti uništen grafitima neprimjerenog sadržaja.

Prijedor već ima jedna mural koji se nalazi na zidu Mašinske škole a uradila ga je italijanska umjetnica Paola de Manjinkor prije deset godina. On je i danas na tom mjestu i onakav kakav je bio na otvaranju.

– Planiramo da svake godine naslikamo po nekoliko murala na po jednoj javnoj površini. Po tome će Prijedor postati i turistički prepoznatljiv, jer, koliko je nama poznato, takav fenomen ne postoji ni u širem okruženju – naglasio je Sovilj.

Izvor: Glas Srpske

Comments are closed.