Prijedorčani različito reaguju na instalacije na Sani – umjetničko djelo, a ne ležaljka

umjetnostnasani

Vjerovatno ste se zapitali ko je tvorac umjetničkih instalacija koje su prije nekoliko dana osvanule na rijeci Sani.

One su djelo istaknutog prijedorskog slikara Rudolfa Slačala.

Instalacije su postale prava atrakcija u gradu na Sani, ali ima i onih koji su previše radoznali, pa se i penju na njih, u vrijeme kada dolaze na kupanje.

– Ovo je zaista nešto predivno. Ukras rijeke Sane i našega grada. Mislim da treba da povedemo računa malo o tim instalacijama. Jer, svaki dan se kupam u blizini i primjetim djecu kako se sunčaju na njima – kaže sugrađanka M.I.

Na radost umjetnika Rudolfa Slačala i svih građana koji poštuju umjetnost ove instalacije postale su kulturna atrakcija grada na Sani.

Zato su iz Gradske uprave uputili apel kupačima da se suzdrže od ove ružne navike da se umjetničko dijelo ne bi upropastilo.

– Želim da upozorim kupače na rijeci Sani, pošto je i nivo nizak i svi mogu da doplivaju do instalacija, da se suzdrže od te ružne navike, da se ne penju po instalacijama. Mislimo da bi bilo šteta da se takvo jedno umjetničko djelo uništi, jer smatramo da njim možemo toliko toga da pokažemo i u kulturnom i u turističkom smislu našim sugrađanima i okruženju – rekla je načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Ljiljana Babić.

Svaka instalacija na vodi ima svoju poruku i svako može da je protumači na svoj način. Umjetnikova želja je bila da stvori umjetničko djelo koje će predstavljati stilizovane oblike akva flore i faune izražene apstraktnim oblicima.

Istovremeno želja mu je bila da instalacija svojom idejom i izvedbom ukaže na neophodnost očuvanja čovjekove prirodne vode, a prije svega očuvanja čiste vode.

Realizaciju projekta je pomogao grad Prijedor, koji je prepoznao umjetničku i kreativnu vrijednost instalacije i njen doprinos razvoju kulturnog turizma grada Prijedora, kao i neophodnost očuvanja zdrave i čiste rijeke Sane.

Autor: Kozarski vjesnik

Comments are closed.