Prijedorčani se oprostili od Radeta Stupara

radestupar

Doajen prijedorskog pozorišta Rade Stupar sahranjen je danas na Gradskom pravoslavnom groblju, a od njega su se oprostili mnogobrojni Prijedorčani, rodbina,kolege i prijatelji.

Sahrani je prethodila komemorativna sjednica, koja je održana na pozorišnim „daskama“ na kojima je Rade proveo 32 godine i ostvario oko 50 uloga.

Direktor Pozorišta Prijedor Zoran Baroš rekao je da se ne kaže uzalud da se život mrtvih nastavlja u sjećanju živih i dodao da će sjećanje na Stupara i na njegove brojne glumačke kreacije biti još dugo živo i prisutno u ovoj pozorišnoj kući.

Od Stupara se prigodnim riječima oprostio i nekadašnji direktor ove ustanove Dragan Topić, koji je sa njim drugovao decenijama. Rade Stupar je rođen 1945. godine u Brezičanima kod Prijedora.

Završio je Višu pedagošku školu i jedno vrijeme radio kao prosvjetni radnik, a potom u Sekretarijatu za opštenarodnu odbranu gdje je radio do 1991. godine kada je otišao u penziju.

Prvu ulogu je odigrao 1983. godine – ulogu Sivića u predstavi „Divlje meso“ Gorana Stefanovskog, a posljednju prošle godine i to Čehovljeve „Tri sestre“ u režiji Marka Misirače.

Stupar je preminuo u subotu, 14. novembra, nakon kraće i teške bolesti, a na sceni se posljednji put pojavio na svečanosti obilježavanja završetka radova na renoviranju pozorišne zgrade kada mu je uručena nagrada „Marko Pavković“ za doprinos pozorišnoj umjetnosti grada Prijedora.

Autor: Kozarski vjesnik

Comments are closed.