Prijedorčanin u društvu Pikasa i Dalija

Crteži Mirka Ševića iz Prijedora svrstani su u enciklopediju najznačajnijih svjetskih slikara 20. vijeka, tako da su se njegovi radovi našli među djelima Pikasa i Salvadora Dalija. Ovaj slikar je, kao jedini bh. predstavnik, učestvovao na najprestižnijoj svjetskoj likovnoj manifestaciji, na 8. bijenalu savremene likovne umjetnosti u Firenci u Italiji. „To je enciklopedija koju je izdao Art institut iz Haife u Izraelu i koja je rađena sedam godina. Osim mene, u toj enciklopediji s prostora bivše Jugoslavije našli su se škola naive u Hlebinama i Marina Abramović, naša najveća bodi art i performans umjetnica“, kaže Šević, koji nije obrazovan slikar nego pravnik po struci. Slikarski genije je u njemu proradio prije dvadesetak godina.
„U stvari još kao dječak od 11 godina sam se sa svojim crtežima našao u kući naive Ivana Generalića u Hlebinama. Poziv za učešće na Bijenlu svjetskih umjetnika u Firenci stigao je prošle godine i ovih dana sam se sa tri crteža predstavio na toj likovnoj smotri“, pojašnjava Šević.
Tvrdi da je nadrealista, jer kroz svoje crteže ispoljava i jedan vid psihoanalize ljudskog zla.
„Ja sam slikar tame za kaplju dobra. Sam analiziram ono što je najgore u meni, kako bih došao do neke vedre ljudske tople note. Porađam tu ljudsku anatomiju koju imam kodiranu u glavi. Ona mi se pojavljuje u snu i to je nadrealizam. U svemu tome sam prepušten sam sebi. Atelje u Prijedoru nemam i radim na koljenima. U šali znam reći da stvaram i crtam na rubu svog kauča u sobi“, kaže ovaj umjetnik, kojeg su u svijetu proglasili genijem.
Dragan Topić, predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Prijedora, kaže da je uspjeh ovog umjetnika rijedak, mada nije akademski obrazovan.
„Šević je kompletna umjetnička ličnost. Iz njegovih crteža izvire snaga jednog Leonarda da Vinčija i preciznost koja je u njegovim crtežima dovedena do perfekcije. Njegov uspjeh i učešće na bijenalu u Firenci je nešto što svaki stvaralac može da poželi“, kazao je Topić.
Smatra da bi istinski umjetnici trebalo bar da imaju atelje, a želja Udruženja je da takav prostor uz mlade stvaraoce u Prijedoru dobije i Mirko Šević.
Nezavisne novine

Comments are closed.