Pripreme za prvi međunarodni bijenale teku po planu

muzej

Pripreme za prvi međunarodni bijenale radova na papiru u Republici Srpskoj u organizaciji prijedorskog Muzeja Kozare teku po planu i do sada su se na konkurs prijavili umjetnici iz BiH, Srbije, Rumunije, Mađarske, Švajcarske, Slovenije, Australije i Danske.

Organizacija je zvanično počela 21. decembra 2015. godine kada je na prijedlog direktora Muzeja Kozare Zorana Radonjića Upravni odbor ove kuće usvojio Pravilnik za prvi međunarodni bijenale radova na papiru.

Sve je počelo kada je profesor banjalučke Akademije umjetnosti Danko Brkić, za vrijeme izložbe akvarela malog formata sa bijenala Studentskog kulturnog centra /SKC/ Beograd, rekao kako bi bilo dobro da neko organizuje bijenale i u Republici Srpskoj i kako bi bilo praktično da zadata podloga bude papir.

„Tako se rodila ideja da mi u Muzeju Kozare pokrenemo bijenale koji bi upotpunio sliku Prijedora kao grada slikara, grada Todora Švrakića i Pere Popovića, grada velikog broja slikara po glavi stanovnika, grada domaćina kolonije `Sreten Stojanović` i grada murala“, rekao je danas Srni direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić.

Radonjić je potom predstavio ideju gradonačelniku Prijedora Marku Paviću koji je prepoznao značaj takve jedne manifestacije i za grad i za umjetnost, a u podršku su uključeni i mnogi iz gradske administracije.

„U Gornjem Milanovcu sam od Dragana Arsića, direktora tamošnjeg Kulturnog centra koji organizuje u svijetu umjetnosti čuveni bijenale minijature, dobio informacije iz prve ruke kako organizovati jedan takav događaj“, dodao je Radonjić.

Umjetnički savjet čine akademski slikar i kustos likovne zbirke Muzeja Kozare Aleksa Milić, magistar umjetnosti Danko Brkić i akademski slikar Andrea Krnetić, a žiri akademski grafičar Radovan Kragulj, istoričar umjetnosti i likovni kritičar Aleksander Basin i akademski slikar Janko Orač.

„Konkurs je otvoren do 15. marta i kako se krajnji rok približava tako dobijamo sve više i više prijava. Pozivamo i ovim putem umjetnike da učestvuju u prvom bijenalu radova na papiru, a detaljne informacije o konkursu i obrasci za učešće dostupni su na zvaničnoj stranici Muzeja Kozare www.muzejkozareprijedor.com“, poručio je Radonjić.

Autor: SRNA

Comments are closed.