Promovisan roman „Vajar“ Svetozara Savića

hodf

Roman „Vajar“, autora Svetozara Savića, promovisan je sinoć u Gradskoj čitaonici, u organizaciji Narodne biblioteke „Ćirilo i Metodije“.

Ovim djelom, koje je crnogorsko Udruženje književnika nominovalo za bosanskohercegovačku nagradu „Meša Selimović“, pisac je dao svoje vidjenje vječite nedoumice – koliko je čovjek uopšte slobodan i da li može da utiče na svoj život.

Kao što i sam naziv romana kaže, kompletan život je, po Savićevom mišljenju, vajanje. Svaki dan sa nama se bavi preko 1.000 dimenzija koje su čovjeku nevidljive i o kojima ne može ništa da prosudjuje.

„Vajar“ je drugi roman ovog crnogorskog pisca, koji je poznat u svojoj zemlji kao vrstan enolog i autor naučnih radova na temu vinarstva.

Pored Savića, o romanu je govorila Aleksandra Vuković, asistent na Univerzitetu Donja Gorica.

– „Vajar“ je kompleksna narativna struktura sa pažljivo modelovanim likovima. Najveći kvalitet ovog jezika je leksičko bogatstvo i stil. Mislim da je ovaj roman doprinos oživljavanju onoga što je, u najdubljim slojevima, veoma značajno književno nasljedje Crne Gore, počev od Njegoša do savremenih pisaca – rekla je Vukovićeva.

Autor: Kozarski vjesnik

Comments are closed.