Promovisana knjiga „Kočićeva leksika i borba za srpski jezik“

18-Prijedor---Branislav-Kecman,-Mladen-Vuckovac-i-Mara-Ecim

Promociju knjige „Kočićeva leksika i borba za srpski jezik“ autora Mladena Vučkovca sinoć u Prijedoru organizovali su Narodna biblioteka „Ćirilo i Metodije“ Prijedor i Srpsko prosvjetno i kulturno društvo /SPKD/ „Prosvjeta“ Prijedor u povodu sto godina od smrti Petra Kočića.

Autor Mladen Vučkovac, kojem je ovo treća knjiga o Petru Kočiću, rekao je da je Kočić za Banjaluku isto što je Ivo Andrić za Višegrad, Aleksa Šantić za Mostar i Jovan Dučić za Trebinje, te da je slikar svoje porobljene otadžbine, pjesnik ljudskog ponosa i prkosa talentovani satiričar.

„Književno stvaralaštvo Petra Kočića nosi pečat nacionalne i socijalne ideološke usmjerenosti i predstavlja jedinstvo života, socijalnog i nacionalnog osjećanja uže sredine i vlastitog djela. U tome je njegova veličina“, rekao je Vučkovac na promociji knjige.

Predsjednik /SPKD/ „Prosvjeta“ Prijedor Branislav Kecman upozorio na potrebu čuvanja i njegovanja srpskog jezika, navodeći primjer grada Prijedora u kojem, prema njegovim riječima, od 150 napisa u gradu samo je pet ćiriličnih, ne računajući javne ustanove.

„Lagano gubimo jezik, a knjige poput ove vraćaju nas na pravi put čitanja, pisanja i stvaranja na srpskom jeziku“, ocijenio je Kecman.

Direktor Narodne biblioteke „Ćirilo i Metodije“ Prijedor Mara Ećim rekla je da će 2016. kao stota godina od smrti Petra Kočića vjerovatno da vrvi od događaja posvećenih njegovom djelu, ali da je potrebno ne samo u godinama jubileja nego uvijek ponavljati ko je Petar Kočić i gdje mu je mjesto.

18-Prijedor---gradska-citaonica

„Ovakvih ljudi nema mnogo u našoj književnosti i baš zato treba stalno da ih pozivamo i da učimo djecu da čitaju i shvate da je bogatstvo u izvornosti“, poručila je Ećimova.

Ona je navela da je ovo treća knjiga koju je štampala prijedorska matična biblioteka koja se prošle godine počela baviti izdavaštvom.

„Večerašnjom promocijom ujedno obilježavamo i Noć knjige. Izdavači mahom spuste cijene knjiga, ali biblioteke ne prodaju knjige, te smo mi danas snizili cijene upisa u biblioteku odnosno godišnje članarine za 50 odsto“, dodala je Ećim.

Ona je najavila da će Narodna biblioteka „Ćirilo i Metodije“ Prijedor na 44. Književnim susretima na Kozari u septembru ove godine organizovati izložbu u čast Petru Kočiću radnog naslova „Ideš li, rode?“.

U pratećem programu nastupila je muška pjevačka grupa Srpskog kulturno-umjetničkog društva /SKUD/ „Doktor Mladen Stojanović“ Prijedor.

Osim promocije knjige iz ećim je dodala da je ovom obilježena i noć knjige pola cijene članarina.

Autor: SRNA

Comments are closed.