Promovisana monografija „Stotinu godina škole u Lamovitoj“

U organizaciji Narodne biblioteke „Ćirilo i Metodije“ Prijedor, za sve sugrađane, prosvjetne radnike i bivše učenike Osnovne škole „Jovan Dučić“ iz Lamovite, u Muzeju Kozare u našem gradu promovisana je monografija „Stotinu godina škole u Lamovitoj“.

Radi se o bogato opremljenoj monografiji koja prati istoriju jedne od prvih šest obrazovnih ustanova u Prijedoru koja je osnovana 1912. godine. O knjizi su govorili direktorica škole Ljiljana Kesić, te njeni priređivači Vladimir Krčkovski i Mladen Vučkovac koji je svoj radni vijek proveo u ovoj školi.

„Čitaoce će posebno obradovati poglavlje zapisa u kojem se nalaze autentični tekstovi vezani za školstvo i život naroda ovog dijela Potkozarja, kako se nekad pješačilo do škole, kakav je bio položaj narodnih učitelja i njihov odnos prena đacima“, rekla je Kesićeva.

Sticajem okolnosti jedan od učenika ove škole je bio i aktuelni gradonačlnik Prijedora Marko Pavić koji je autor jednog od uvodnih tekstova u kojem je istakao značaj školskih dana za dalji čovjekov obrazovni i životni put.

U sklopu promocije ove monografije, koja je objavljena u junu ove godine u izdanju preduzeća „Grafomark“, učenici OŠ „Jovan Dučić“ pripremili su i prigodan kulturno-umjetnički program.

Objekat u kojem je sada smještena škola star je 36 godina i njeni učenici, kao i zaposleni prosvjetni radnici očekuju u narednom periodu obnovu fasade i stolarije što će im stvoriti povoljnije uslove za odvijanje obrazovnog procesa. Ovu školu trenutno pohađa 211 učenika.

Comments are closed.