Prva godišnjica otvaranja obnovljene Ljetne bašte

U subotu, 20. avgusta 2011. godine, navršava se godina dana od zvaničnog otvaranja Ljetne bašte u čiju je obnovu i opremanje opština Prijedor uložila oko 300.000 KM. Safira Karahodžić, direktorica Javne ustanove „Centar za prikazivanje filmova“ u čijem sastavu je Ljetna bašta, izjavila je da je ovo sastajalište generacija i generacija Prijedorčana, nakon gotovo dvije decenije zatišja, ponovo širom otvorilo vrata mladima, kulturi i umjetnosti. „Zahvaljujući opštini i međunarodnim donatorima, do sada smo organizovali više od dvadeset velikih i zahtjevnih manifestacija, bilo jednodnevnih ili višednevnih, a ako je tako uspješna bila prva godina rada, očekujemo da će svaka naredna biti sve bogatija“, rekla je Karahodžićeva u povodu prve godišnjice otvaranja Ljetne bašte.
Prema njenim riječima, prvu godinu rada Ljetne bašte obilježili su veliki muzički festivali, komercijalni i humanitarni koncerti, izložbe, pozorišne predstave, filmske projekcije na otvorenom, cjelovečernji nastupi kulturno-umjetničkih društava, večeri folklora, sabori krajiške pjesme, te „Parkovijada 2011“, tradicionalno okupljanje zaštitnika prirode iz Republike Srpske i Srbije. „Dio ovih sadržaja priređen je u okviru programa ‘Kultura za razvoj’ koji su od 1. marta prošle do 1. marta ove godine sa 75.000 KM finansirale opština Prijedor i tri organizacije Ujedinjenih nacija – UNDP, UNESKO i UNICEF putem MDGF-a, dio pod pokroviteljstvom opštine Prijedor ili u okviru manifestacija Prijedorsko kulturno ljeto, a dio na komercijalnoj osnovi“, navela je Karahodžićeva. Ona je podsjetila da je jednogodišnji projekat „Aktivnosti i program Ljetne bašte“ opštine Prijedor i JU „Centar za prikazivanje filmova“ u potpunosti kvalitetno proveden, ocjena je UNDP-a, jednog od donatora projekta, naglašavajući da, je, iako to projektom nije bilo predviđeno, opština Prijedor izdvojila dodatna finansijska sredstva za kancelarijski namještaj i stolice za potrebe Ljetne bašte.
„Načelnik opštine Prijedor Marko Pavić, otvarajući prije godinu dana Ljetnu baštu, istakao je da je jedan ovakav objekat bio potreban Prijedoru i da aktuelna opštinska administracija nije oklijevala da uloži novac kako bi ponovo stavila u funkciju objekat za koji su emotivno vezane mnoge starije generacije, ali i objekat koji će zavoljeti svi mladi Prijedora. To se već sada obistinilo“, istakla je Karahodžićeva. Ona je rekla da je JU „Centar za prikazivanje filmova“ ima mogućnost za proširenje aktivnosti u Ljetnoj bašti. „Možda je široj javnosti nedovoljno poznato da su vrata Ljetne bašte širom otvorena za organizovanje ne samo sadržaja iz oblasti kulture i umjetnosti, nego i komercijalnih i edukativnih, pa i sportskih. Dobrodošle su nevladine, omladinske i studentske organizacije i savjeti učenika, škole, javne ustanove, KUD-ovi, profesionalna udruženja, agencije, ugostiteljsko-turistička preduzeća, kao i političke partije“, istakla je Karahodžić. Ona je pozvala sve zainteresovane da se o mogućoj saradnji informišu putem web stranice www.ljetnabasta.info ili u prostorijama JU „Centar za prikazivanje filmova“ Prijedor u Kralja Petra I Oslobodioca 39.
Ljetna bašta u prijedorskom naselju Stari grad izgrađena je 1962. godine. Za prve tri decenije svoga postojanja bila je kultno okupljalište naraštaja mladih Prijedorčana i stjecište kulturnih, zabavnih i umjetničkih sadržaja. Od 1992. godine bila je u potpunosti devastirana, ali i predmet imovinsko-pravnih sporova, a 2009. godine lokalna vlast namijenila je novac za njenu obnovu. Danas ovaj kompleks sadrži proširenu binu sa čeličnom konstrukcijom, profesionalni zid za projekcije filmova, projekcionu kabinu, garderobu i kancelarijski prostor, a u planu je i proširenje postojećih kapaciteta novim sadržajima.
Tekst i foto – JU „Centar za prikazivanje filmova“ i www.gradprijedor.com

Comments are closed.