Prva godišnjica rada obnovljenog kina Kozara

Protekle subote, 30. jula 2011. godine, navršila se prva godina rada kina „Kozara“ u čiju je obnovu i opremanje opština Prijedor uložila 500.000 KM. Direktorica Javne ustanove „Centar za prikazivanje filmova“ Safira Karahodžić je tim povodom izjavila da je ova institucija ostvarila zacrtani cilj da se na repertoaru nađu najnoviji filmski hitovi koji će, uz komforno uređenu i klimatizovanu salu sa 161 mjestom i savremenu opremu za projekciju slike i tona u formatu visoke rezolucije blu-ray, privući ljubitelje sedme umjetnosti. „Za svoj prvi rođendan možemo se pohvaliti brojkom od 18.000 posjetilaca, 60 filmova i 460 projekcija. Najgledaniji film u ovom periodu bio je ‘Montevideo, bog te video’ sa čak 5.726 gledalaca, dok je najgledaniji crtani film bio ‘Šrek 3′“, rekla je Karahodžićeva u povodu prvog rođendana obnovljenog kina „Kozara“.
Ona je podsjetila da je na zvaničnom otvaranju ovog kina, 30. jula prošle godine, prikazan kultni film Veljka Bulajića „Kozara“, snimljen 1962. godine u Prijedoru, te da je i prošle i ove godine kino „Kozara“ svojim učešćem obogatilo sadržaje manifestacije „Prijedorsko kulturno ljeto“. „Tako smo lani imali reviju dječijih filmova „Madagaskar“, „Šrek 3“ i „Ledeno doba 3“, a ove godine jedan seriozni film – „2012“, te za našu najmlađu publiku animirane filmove „Mačak u čizmama“, „Priča o igračkama 3“ i „Vrlo zapetljana priča“, a još jedan dio male revije će na repertoaru biti od 22. do 28. avgusta“, navela je direktorica JU „Centar za prikazivanje filmova“. Prema njenim riječima, prvu godinu rada obilježili su i Sedmica evropskog filma koja je u okviru interkulturalne razmjene u saradnji sa Sarajevskim otvorenim centrom „SOC“ i ambasadama zemalja Evropske unije priređena u septembru 2010. godine, potom jedna premijera i veći broj organizovanih predstava za djecu. „U oktobru i novembru imali smo 35 projekcija za učenike svih razreda osnovnih škola sa cijenama prilagođenim za učenike a sa sličnim aktivnostima nastavićemo i dalje“, naglasila je Karahodžićeva.
JU „Centara za prikazivanje filmova“ Prijedor svoju osnovnu djelatnost obavlja u poslovnom prostoru od 364 kvadratna metra. Zapošljava pet radnika. U sastavu ove ustanove je i Ljetna bašta koja će svoj prvi rođendan odnosno godišnjicu zvaničnog otvaranja obnovljenog objekta obilježiti 20. avgusta. „I kino `Kozara` i Ljetna bašta potvrda su često ponavljanih obećanja načelnika opštine Prijedor Marka Pavića da opština Prijedor ni u vrijeme svjetske krize neće škrtariti na izdvajanjima za kulturne objekte i sadržaje“, dodala je Karahodžićeva. Ona je podsjetila da je grad na Sani nekada imao dvije projekcione sale, i to kino „Radnik“ i kino „Mrakovica“gdje su gotovo pet decenija Prijedorčani mogli gledati vrhunska filmska ostvarenja domaće i inostrane filmske produkcije.
Godine 1925. izgrađeno je kino „Mrakovica“ u kojem su prikazivani nijemi filmovi. Godine 1930. osniva se kino sa tonom u prostorijama kina „Radnik“, a pet godina kasnije i kino „Mrakovica“ dobija ton. Sve do 1991.godine preduzeće je poslovalo kao Centar za kulturne i umjetničke djelatnosti, od 1991. do 1999. godine kao Radna organizacija za prikazivanje filmova Prijedor, od 1999. do 2006. kao Osnovno državno preduzeće za prikazivanje filmova Prijedor, kao javno preduzeće od 2006. do 2008. kada postaje današnja JU „Centar za prikazivanje filmova“ Prijedor. Svoju djelatnost obavlja u objektu kina „Mrakovica“ koje zbog zastarjele opreme i čestih kvarova ne radi u kontinuitetu, a prestaje sa radom u junu 2009.godine kada se daje prioritet obnovi kina „Radnik“ u glavnoj prijedorskoj ulici.
Tekst – Kino Kozara i www.gradprijedor.com
Foto – Kino Kozara

Comments are closed.