Rajko Petrov Nogo dobitnik nagrade „Šušnjar 2012“

Nagradu „Šušnjar“ ove godine dobiće književnik Rajko Petrov Nogo za knjigu poezije „Čovjek se vraća kući“.

Ovu odluku donio je žiri 34. međunarodnih Književnih susreta „Šušnjar 2012“ u sastavu Dobrica Erić, Boro Kapetanović i Milan Dašić.

Nagrada će Rajku Petrovu Nogu biti uručena na poetskoj večeri i promociji laureata u Oštroj Luci 1. avgusta u 17.00 časova.

Iste večeri biće uručena i nagrada „Slovo Podgrmeča“ koju je istoimeni žiri dodijelio Panteliji Dudiću, književniku porijeklom iz Kozarske Dubice koji živi i radi u Njemačkoj, za roman trilogiju „Auslander“ /Stranac/.

Učesnici Književnih susreta „Šušnjar 2012“ su književnici Rajko Petrov Nogo, Dobrica Erić, Vladimir Jagličić, Boro Kapetanović, Jovanka Stojčinović-Nikolić, Mihajlo Orlović i Nataša Glamočanin.

Prema najavama iz Organizacionog odbora, gosti književnih susreta biće zavičajni pisci i Srbi u Sloveniji koji se bave pisanjem i koji su u okviru Kulturno-umjetničkog društva „Brdo“ u Kranju oformili svoju sekciju tako da će oni promovisati svoje knjige.

„Biće promovisane tri knjige i to `Ples podivljalog anđela` Ostoje Šobota koji živi i radi u Kranju, knjiga Mihajla Orlovića `Krv na flauti` i knjiga `Krug pakla` koja povezuje četiri velika srpska stratišta Jasenovac, Šumarice, Kozaru i Šušnjar“, rekao je član Odbora i idejni tvorac ove manifestacije Milan Dašić.

Prema njegovim riječima, iste večeri biće dodijeljene i Povelja i Plaketa „Šušnjar“.

„Povelja će biti dodijeljena Oliveri Katarini, koja je bila gost prvog `Šušnjara` održanog van Sanskog Mosta 1996. godine u manastiru Klisina, a sa kojom ćemo se družiti i ove večeri.

„Plaketa `Šušnjar` biće dodijeljena načelnici opštine Oštra Luka Dreni Kuridži, zbog zasluga na očuvanju i unapređenju ove manifestacije“, rekao je Dašić.

Tradicionalni međunarodni 34. Književni susreti „Šušnjar 2012“ biće nastavljeni 2. avgusta na Šušnjaru gdje će prvi put poslije rata, nakon parastosa i polaganja cvijeća i obilježavanja 71. godine od stradanja oko 5.500 Srba i Jevreja početkom avgusta 1941. godine u Sanskom Mostu, biti održan poetski čas.

U „Ilindanske svečanosti“ uvrštena je i tradicionalna manifestacija 240. Grmečka korida, koja je zakazana za 5. avgust na Popovića brdu u Oštroj Luci.

Izvor: SRNA

Comments are closed.