Raspisan konkurs za novi mural [video]

U organizaciji Udruženje likovnih umjetnika iz Prijedora raspisan je konkurs za novi mural. Međunarodni konkursa „Paola de manjinkor“ otvoren je do kraja juna, a kao i prethodnih godina očekuje se veliki broj autora iz Republike Srpske i regiona.

Kulturna, estetska i turistička vrijednost bile su motivacija za formiranje međunarodnog konkursa „Paola de Manjinkor“ koji datira od 2010. godine. Kruna svega toga su, sada već brojni, murali na ulicama grada. Prijedorčani zadovoljni. Kažu da o gradu umjetnika svjedoče oslikane fasade.

Konkurs traje do kraja juna, a novi mural trebalo bi da krasi zid na prijedorskoj Osnovnoj školi „Desanka Maksimović“.

Boris Eremić, predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Prijedor pozvao je sve sve umjetnike iz Republike Srpske, BiH i regiona da se prijave na konkurs.

– Ovo je jedina nagrada u jugoistočnoj Evropi za mural i jedna od najznačajnijih i najvećih nagrada koja iznosi 3.000 KM za likovnu, odnosno vizuelnu umjetnost. Nažalost, malo je nagrada za vizuelnu umjetnost i ovo je jedna od njih i prilika da mladi ljudi, diplomci počnu svoju karijeru sa muralom – navodi Eremić.

Paola de Manjinkor je slikarka iz Lavisa u italijanskoj pokrajini Trentino koja je prije nepunih 20 godina, zajedno sa djecom iz tadašnjih izbjegličkih centara, oslikala prvi mural u Prijedoru. U njenu čast ustanovljena je nagrada koja se svake godine dodjeljuje za najbolji mural.

Izvor: RTRS

Comments are closed.