Sanja Lukić oduševljava čitalačku publiku u Londonu

Prijedorčanka Sanja Lukić (35), koja sa porodicom živi u Londonu, svojom poezijom, za koju kaže da je posvećena isključivo i samo ljubavi prema bližnjima, oduševljava čitalačku publiku u britanskoj prijestonici.
Lukićeva govori da je u protekloj deceniji napisala oko 500 ljubavnih pjesama i izdala četiri zbirke istih. Pjesme su joj, dodaje, objavljenje u brojnim književnim časopisima na srpskom, engleskom i njemačkom jeziku. Svoju novu zbirku pjesama „San anđela“ je promovisala u Prijedoru.
„Zbirka je simbolično podijeljena na tri grane ljubavi koje je proljeće predstavilo kroz buđenje i rađanje novog života. Sve ima svoje opravdanje, jer sam prije tri godine postala majka djevojčice Teodore Jefimije, kojoj sam, kao i svom suprugu posvetila novu zbirku. Kroz pisanje pjesama sam shvatila da je baš ljubav prema vjeri, prema Bogu, koji je fundament svih drugih ljubavi, ona iskonska i neiscrpna snaga i veličina i stablo sa kojega beremo plodove drugih ljubavi“, pojašnjava ona.
Ljubav prema pisanoj riječi gaji još od osnovne škole. Preloman je bio trenutak kada se zaljubljuje u pjesme Miloša Crnjanskog.
„Potom je uslijedilo vlastito pjesničko izražavanje“, pojašnjava Lukićeva.
Kaže da je život sa njom imao drugačije planove, te da je nakon završene srednje škole, ipak, umjesto književnosti upisala pravni fakultet u Banjaluci. „Slučaj je htio da nakon posjete jednom okruglom stolu u Tuzli upoznam neke ljude iz Engleske, koji su mi sugerisali da ostvarim stipendiju za dalje usavršavanje u Londonu. Tamo sam i otišla prije 12 godina, a Englezi su mi privremenu vizu zamijenili doživotnom“, pojašnjava i dodaje da je danas zaposlena u timu koji pruža pravne savjete žiteljima Londona.
Ističe da pjesme piše na srpskom jeziku, te da planira upisati studij književnosti u Londonu. Njen rad je uvršten u antologiju BiH pjesnikinja. Do sada je objavila knjige poezije „Između sreće i očaja“, „Obronci sjećanja“, „San anđela“, a koautor je zbirke „Mostovi“. Radove objavljuju u štampanim i elektronskim časopisima širom Evrope.
Nezavisne novine

Comments are closed.