Sinergija muzike i molitve

Maestralnim nastupom najpoznatijeg srpskog multiinstrumentaliste Slobodana Trkulje, prepuna koncertna dvorana Banskog dvora u subotu uveče bila je pod nabojem sinergije muzike i molitve za obnovu manastira Klisina kod Prijedora.
Prije nastupa Trkulje, sve ljubitelje tradicije ujedinjene u humanosti zabavljale su etno-grupe „Iva“ iz Doboja i „Trag“ iz Laktaša, a uvertira u koncert Slobodana Trkulje bio je poziv na humanost najmlađeg člana organizatora koncerta, Radio-televizije Republike Srpske, Katarine Ivanović, koja je i otpjevala dio pjesme „Lepe moje crne oči“, sa kojom je ovaj umjetnik počeo nastup.
– Banjalučani su definitivno pokazali da neguju i poštuju svoju tradiciju i da ujedinjeni u humanosti mogu da postignu mnogo. Neopisivo mi je zadovoljstvo što sam i ja mali deo te humanitarne priče i što mogu da doprinesem da se obnovi manastir Klisina – rekao je Trkulja i pozvao sve ljude dobre volje da, koliko su u mogućnosti, pomognu proširenje manastirskog hrama koji je posvećen Svetoj Velikomučenici Marini, pozivajući broj 1412.
Ovaj izuzetno talentovani muzičar, koji je prvi put nastupio u Banjaluci, pružio je prisutnima apsolutni spektakl nesvakidašnjeg nastupa. Trkulja je tako sam izvodio najljepše srpske tradicionalne pjesme, na licu mjesta nasnimavajući melodiju jednog po jednog instrumenta i praveći predivne aranžmane.
Tako su se redale pjesme najljepšeg srpskog glasa i melodije sa 15 instrumenata u numerama „Voda“, Zajdi, zajdi“, „Nebo“, „Goro moja“ i mnoge druge.
Pored muziciranja i pjesme, Trkulja je sve vrijeme prisno komunicirao sa publikom, koja je takođe uz pjesmu i aplauze bila aktivni učesnik koncerta. Veče je kulminiralo kada je Trkulja sišao sa bine i ušao među publiku, te ih poveo u kolo, a on je plesao po stolicama uz pjesmu i zvuk frule.
Publika je bila „omađijana“ neopisivom energijom i talentom Slobodana Trkulje, te ga je bez imalo razmišljanja „vratila“ na bis. Tako je ovaj umjetnik koncert završio perfektnim džez dionicama saksofona, a za Banjalučane je na insistiranje publike prvi put uživo izveo pjesmu „Nebo“.
Cijelom večeri bio je izuzetno zadovoljan otac Vasilije, iguman manastira Klisina, koji je istakao da je samo u subotu uveče pozivom na humanitarni broj 1412 prikupljeno 26.551 KM.
– Zahvaljujem svima od srca na učešću u našoj humanitarnoj akciji, koja će pomoći da obnovimo i proširimo manastirski hram posvećen Svetoj Velikomučenici Marini, koja je u narodu poznata i kao Ognjena Marija – rekao je otac Vasilije i dodao da će humanitarni broj biti aktivan i tokom marta.
Organizatori koncerta su bili Radio-televizija Republike Srpske, koja je i direktno prenosila koncert u svom programu i bratstvo manastira Klisina kod Prijedora.

Biografija
Slobodan Trkulja je srpski multiinstrumentalista, kompozitor i pjevač tradicionalnog i vizantijskog stila. Od svoje desete godine strastveno je slijedio svoje interese za balkansku tradicionalnu muziku, istražujući zvukove svakog duvačkog instrumenta do kojeg je mogao da dođe. Godine 1997, inspirisan muzikom Pitera Gabrijela, osnovao je revolucionarnu grupu „Balkanopolis“, koja je modernizovala tradicionalan način sviranja i bila pionir novog pristupa tradiciji.
Glas Srpske

Comments are closed.