SKUD Dr Mladen Stojanović u Žikinoj šarenici pred milionskim auditorijem

Folklorni ansambl i narodni orkestar SKUD „Dr Mladen Stojanović“ vratili su se sa zapaženog gostovanja u Srbiji. Kao predstavnici Saveza amaterskih kulturno-umjetničkih društava Republike Srpske učestvovali su na 17. Evropskoj smotri folklora dijaspore i Srba iz regiona koja je održana u Čačku 26. i 27. maja. Na smotri je nastupilo 48 folklornih ansambala iz Njemačke, Austrije, Švajcarske, Italije, Rumunije, Slovenije, Hrvatske i drugih evropskih zemalja, te Republike Srpske, odnosno Bosne i Hercegovine. Naše društvo predstavilo je publici folklor našeg kraja, „Igre iz Krajine“ koje je odigralo deset parova igrača uz pratnju dvanaestočlanog narodnog orkestra Društva. Bila je to prilika da SKUD „Dr Mladen Stojanović“ uspostavi kontakt, dogovori saradnju sa nekim od društava iz dijaspore a već ima i nekoliko poziva za gostovanje.
Dvadest sedmog maja članovi Društva gostovali su u veoma gledanoj emisiji na Televiziji Srbije „Žikina šarenica“ koju gleda više miliona gledalaca širom planete. Folklorni ansambl je, uz pratnju narodnog orkestra Društva, izveo „Igre iz Krajine“ i „Igre iz Gnjilana“, koje su posebno prilagođene nastupu u emisiji. Domaćini i organizatori u Radio televiziji Srbije nisu krili oduševljenje niti štedjeli komplimente, kako za igru, tako i za orkestar ali i za disciplinu i profesionalan odnos prema obavezama članova Društva.
Kolika je gledanost ove emisije, svjedoče brojni pozivi i komentari putem društvenih mreža i drugih sredstava komunikacije, koji su od ljudi širom svijeta upućeni SKUD-u, a najviše imponuju komplimenti najvećih imena srpskog folklora. Posebnu zahvalnost za uspješna gostovanja članovi SKUD-a „Dr Mladen Stojanović“, kako ističu, duguju bratskom KUD-u „Semendrija“ iz Smedereva, koje je pomoglo u realizaciji boravka SKUD-a u Srbiji, nastupa na Evropskoj smotri folklora u Čačku i emisiji RTS-a.
Tekst – Kozarski vjesnik
Foto – SKUD Dr Mladen Stojanović Prijedor

Comments are closed.