Slike domaćih autora

Od kada je otvorena, 1996. godine, „Galerija 96“ u svom izložbenom prostoru tokom cijele godine organizuje sadržaje kojima nastoji da privuče publiku, bilo da je riječ o ljubiteljima slika, knjiga ili muzike. Direktor Galerije Tihomir Ilijašević potvrdio je da se sa aktivnostima nastavlja i tokom ljetnjih mjeseci. Do danas je bila aktuelna izložba studenata grafike sa banjolučke Akademije umjetnosti.

– Riječ je o radovima 19 studenata treće i četvrte godine i postdiplomcima, koji su se prijedorskoj publici predstavili sa 49 grafika nastalih različitim grafičkim tehnikama – kazao je Ilijašević.

On je dodao da je izložba pobudila veliko interesovanje Prijedorčana, pogotovo mladih ljudi, koji su gotovo svakodnevno posjećivali galerijski prostor.

Ilijašević je izrazio zadovoljstvo što se tokom godina znatno promijenila geneza publike, dodajući da je ponosan što u galeriju dolazi sve više mladih ljudi, za koje već od sredine jula najavljuje dva velika događaja koji bi trebalo da budu iznenađenje za sve ljubitelje umjetnosti.

– Do tada, držaćemo u tajnosti šta se to sprema za vrele julske dane i najaviti da će od večeras biti postavljena prodajna izložba slika prijedorskih autora, koja je ranije održavana dva puta godišnje – kazao je Ilijašević.

On je dodao da, shodno vremenu koje nije naklonjeno kulturi, a posebno umjetnicima, akademski slikari veoma malo rade, tako da tokom zimskih praznika nije ni bila organizovana tradicionalna prodajna izložba slika.

– Razloge zašto nema više novih slika domaćih autora ne znam, mada smatram da inspiracije uvijek ima i da umjetnik uvijek ima šta da radi. Međutim, oni koji bi izlagali i prodavali svoje slike u galeriji moraju da imaju traženi kvalitet, koji je presudan da bi neko u ovom prostoru izlagao – rekao je Ilijašević, koji je time opravdao zašto se ove godine organizuje prodajna izložba samo u ljetnjim mjesecima.

Kazao je da će cijene slika biti pristupačne, a kretaće se od 50 do 600 KM, uz mogućnost dogovora i ostvarivanja kontakta sa autorima ili onima koji sliku prodaju.

– Smatram da mnogi koji tokom ljeta dođu u Prijedor mogu na ovaj način da sebi priušte i jednu lijepu uspomenu iz ovog grada, a kupovinom slika svakako će pomoći autorima u njihovom daljem radu – konstatovao je Ilijašević.

Izvor: Glas Srpske

Comments are closed.