Smotra izvornog pjevanja naroda Kozare i Knešpolja Jutrogošta 2012-Najbolji Omarska i Oziris

I ovogodišnja 14. smotra izvornog pjevanja naroda Kozare i Knešpolja “Jutrogošta 2012” opravdala je svoje postojanje i trajanje. Pred školom u Jutrogošti, koja je renovirana zahvaljujući sredstvima Opštine Prijedor, i na novoj bini, nastupilo je sedam muških, sedam ženskih grupa i šest majstora na tamburici.

Nakon polaganja vijenaca i cvijeća na spomen-obilježje poginulim borcima ovog kraja, Smotru je svečano otvorio zamjenik načelnika opštine Prijedor Milenko Đaković koji je poželio domaćinu i svim grupama da se još dugo druže i pjevaju pjesmu svojih djedova i baka i tako očuvaju običaje ovog kraja.

Organizator je bilo KUD “Tamburica”, pokrovitelj Opština Prijedor, a medijski pokrovitelj IPC “Kozarski vjesnik”.

Žiri je imao pune ruke posla. Radio je u sastavu Dragica Majstorović i Boško Petrović, članovi, i Slobodan Brdar, predsjednik, a jednoglasno je donio odluku da se najboljom muškom grupom proglasi grupa KUD-a “Omarska”, drugo je bila “Borino jato” Rakelići, a treći “Prijedor” iz Prijedora.

Grupa “Oziris” iz Gornje Dragotinje bila je najbolja među ženskim grupama, drugo mjesto pripalo je grupi “Una” iz Kostajnice, a treće “Trgovištu” iz Trgovišta.

Zlatnu tamburicu među šest tamburaša, po treći put, osvojio je Darko Drča. Specijalno priznanje dobila je novoosnovana grupa “Tamburica”, sastavljena od tri generacije: Jelena 16, Milena 68 i Ana 78 godina.
Najviše simpatija publike osvojili su Milovan Ćulum i njegov unuk Nemanja, koji su svirali tamburicu u duetu i zaslužili specijalno priznanje, a sve pohvale pripadaju i organizatoru, KUD-u “Tamburica”, za uspješnu organizaciju i gostoprimstvo.
Kozarski vjesnik

Comments are closed.