„Srpska slava“ na radost najmlađih sugrađana

19-Prijedor---kazivanje-price-o-dobrocinstvima-Svetog-Nikole

„Srpska slava“ naziv je etnološke izložbe i igrokaza za djecu koje je uoči i u povodu Svetog Nikole sinoć u Prijedoru priredio Muzej Kozare.

Kustos etnološke zbirke Muzeja Kozare Marija Radaković rekla je da su poznate brojne priče o tome kako je Sveti Nikola pomagao ljudima i kako je ovaj svetitelj oličenje jevanđeoskog načela da milostinju ne treba činiti pred ljudima, zbog čega se upravo i vjeruje da on dolazi noću da daruje djecu.

19-Prijedor---izlozba-Srpska-slava

„Živio je, uslovno rečeno, normalnim životom. Roditelji su mu rano umrli i nakon toga je on podijelio siromašnima sve što je od roditelja naslijedio, otišao kod strica, pa se zamonašio i krenuo putem duhovnog prosvjetljenja“, navela je Radaković.

Muzej Kozare po prvi put je priredio obilježavanje najrasprostranjenije krsne slave kod Srba na radost najmlađih sugrađana, a u saradnji sa Udruženjem „Žene u umjetnosti“ Prijedor, ovdašnjim Kolom srpskih sestara i dvama privatnim preduzećima iz Prijedora.

19-Prijedor---obicaji-dobrodoslice

„Pitali smo sveštenike za savjet i rečeno nam je da bilo kakvo isticanje ili pretjerivanje nije u duhu pravoslavlja, te da, kad se dariva, to ne treba da se širi, iako je to kod nas popularno. Sveti Nikola je bio sveštenik i nije htio da se zna da je on taj koji dariva, a kamoli da se pokaže svijetu da nosi poklone i da svi zanju za to“, dodala je Radaković.

Izložene su stare srpske narodne nošnje, oružje, muzički instrumenti, dijelovi namještaja, posuđe, elementi koji čine slavski ugođaj, a goste su običajima dobrodošlice dočekivale djevojke u nošnji sa pogačom i krčagom vode.

19-Prijedor---Sveti-Nikola-radost-najmladjih

„Mi smo tu da ovu etno izložbu obogatimo vizuelno i verbalno, da povežemo savremeno i tradicionalno i da kažemo da se običaji uvijek mogu nositi i njegovati bez obzira na to koliko modernim načinom života živjeli“, kazala je predsjednik Udruženja „Žene u umjetnosti“ Biljana Vojvodić.

Najmlađima su podijeljeni nikoljdanski paketići, a priču o jednom dobročinstvu Svetog Nikole kazivala im je glumica Pozorišta Prijedor i članica Udruženja „Žene u umjetnosti“ Zorica Jojić.

19-Prijedor---elementi-slavske-trpeze

Vrijednog, uglednog i bogatog oca triju kćeri, koji naglo osiromaši, te odluči da podvodi svoje kćeri, Sveti Nikola spasave takve zle sudbine donoseći mu noću i krišom vreće zlatnika za miraz kćerima za udaju. Prva dva puta prođe neopaženo, ali trećeg ga puta otac sačeka, poče mu ljubiti noge i zahvaljivati mu se, ali ga svetac zakle da dok je živ nikome ne kaže šta je s njim bilo.

Autor: SRNA

Comments are closed.