Sutra otvaranje izložbe murala u italijanskom gradu Lavisu

prijedor-mural2

U Lavisu u Italiji, rodnom gradu slikarke Paole de Manjinkor, sutra će biti otvorena izložba odabranih radova koji su učestvovali na konkursima za izbor najboljeg murala u Prijedoru, najavio je Dragan Došen iz Agencije lokalne demokratije /ALD/ Prijedor.

„Otvaranju izložbe prisustvovaće predstavnici ALD i Udruženja likovnih umjetnika Prijedor /ULUP/, a takva izložba prvi put je organizovana prošle godine u Trentu“, kazao je Došen.

Projekat „Prijedor – grad murala“ ALD i ULUP pokrenuli su 2012. godin u čast italijanske slikarke koja je 1998. godine sa djecom iz tadašnjih izbjegličkih centara, oslikala prvi mural u Prijedoru na fasadi Elektrotehničkoj školi.

Putem međunarodnih konkursa Prijedor je u naredne tri godine dobio svoja prva tri murala, a ovih dana očekuje se objavljivanje konkursa za 2016. godinu.

„Određen je prostor za novi, četvrti po redu mural u gradu Prijedoru, a to je fasada zgrade preko puta bivše `Jugobanke`“, rekao je Došen.

Izložba prijedloga murala u Lavisu pored Trenta biće otvorena do 24. aprila.

Trento i Prijedor su zbratimljeni gradovi čija saradnja datira iz 1996. godine kada su prvi volonteri iz Italije stigli u grad na Sani.

Saradnja je formalizovana osnivanjem italijanske organizacije Udruženje Projekt Prijedor i otvaranjem kancelarije Agencije lokalne demokratije, posredstvom kojih su realizovani brojni raznovrsni projekti.

Polja saradnje u početku su bila ljudska prava i pomirenje, a danas su to oblasti socijalne zaštite, zdravstva, kulture, privrede, sporta, obrazovanja i infrastrukture.

Autor: SRNA

Comments are closed.